Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Demonstration mot våldtäkt tidigare i år i Indien.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Funna hängda efter gängvåldtäkt

Ännu ett brutalt våldtäktsmål skakar Indien. Två tonårsflickor har hittats hängda i ett träd i en by i Uttar Pradesh. Flickorna hade innan de dog utsatts för gruppvåldtäkt, uppger polisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flickorna, 14 och 15 år, är kusiner och daliter, den lägsta klassen i det indiska kastsystemet. Den rättsmedicinska undersökningen tyder enligt polisen på att flickorna begick självmord efter att ha blivit våldtagna, men polisen utesluter inte mord.

En man sitter gripen. Omkring 50 poliser är nu på jakt efter de fyra andra som ännu är på fri fot.

Händelsen orsakade protester bland offrens familjer och bybor. De anklagar polisen för passivitet när flickorna hittades döda tidigt i onsdags.

De två flickornas öde är bara det senaste i en rad fall med brutala våldtäkter och mord på kvinnor i Indien. Efter den chockerande gängvåldtäkten och mordet på en student i Delhi 2012 har lagarna skärpts och försök gjorts för att förändra mäns attityder gentemot kvinnor.

Fakta: Våld mot kvinnor i Indien
Efter en uppmärksammad gängvåldtäkt mot en kvinna på en buss i Delhi i december 2012, som senare ledde till att kvinnan dog av skadorna hon fick, har brist på jämställdhet och brott mot kvinnor debatterats flitigt i Indien. Lagstiftningen mot sexbrott har därefter skärpts.
Det hindrar inte att nya grova brott begås mot kvinnor.
Delhi har fått öknamnet "våldtäktsstaden" på grund av de höga talen där.
I Indien förekommer också former av våld mot kvinnor som är ovanliga i andra länder, bland annat så kallade hemgiftsmord, då unga kvinnor mördas eller drivs till självmord av makar och svärföräldrar för att de inte har fått den hemgift som de önskat. (TT)