Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Funktionshindrade får åka gratis kollektivt

Gratis kollektivtrafik året ut för alla med funktionsnedsättning från den 1 juli. Det blir plåster på såren från Västtrafik efter rostskandalen.

- Det blir en kompensation för att vi kört med vagnar utan låggolv. Det är för de som har med sig giltig legitimation och färdtjänstbevis inom Göteborgs stad, gäller på alla linjer inom Göteborg och ledsagare får åka kostnadsfritt, säger Jarl Samuelsson, avdelningschef för tåg, spårvagn och båt på Västtrafik.

När de italienska spårvagnarna togs ur bruk på grund av omfattande rostskador blev det svårare för personer med funktionshinder att åka kollektivt. Vanligtvis är 70 procent av alla vagnar i trafik utrustade med låggolv. När rostvagnarna togs ur bruk var bara 60 procent låggolvsvagnar.

- Då blev ju situationen ännu värre. Ska man ta sig från punkt a till punkt b så vet man inte om det är en tillgänglig spårvagn som kommer eller inte. En resa på 30 minuter kan ta en och en halv timme. Ingen annan hade åkt under de premisserna, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på Gil, Göteborgskooperativet för independent living.

Mer än nio månader har passerat sedan Gil ockuperade en spårvagn på Järntorget med rullstolar för att göra göteborgarna medvetna om funktionsnedsattas situation i kollektivtrafiken. I dag är de en av organisationerna som har jobbat för att få kompensation för vårens problem.

Tillsammans kulturföreningen Utopia, Unga rörelsehindrade och DHR - förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder - har de fört en dialog med Västtrafik och Göteborgs spårvägar, vilket lett till att funktionshindrade nu får åka kollektivt gratis året ut.

- Nu känns det som att de tar oss på allvar och är villiga att göra förbättringar, säger Anders Westgerd, som inte är nöjd med situationen i kollektivtrafiken i dag. Det är 2013, Göteborg är Sveriges näst största stad och vi har ännu inte samma möjlighet att åka kollektivt som alla andra.

Men fler förändringar är att vänta. Västtrafik kommer att se över stoppknappen för funktionshindrade, som ska se till att chauffören vet när rullstolsrampen ska fällas ut och det kommer bildas en referensgrupp som ska tillfrågas när nya spårvagnar upphandlas.

- Det är en lång väg kvar innan vi är tillfredsställda och kan åka som alla andra. Men det känns som att de tagit till sig av problemet och vill göra så gott som möjligt, säger Anders Westgerd.

Mest läst