Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fullsatt när lucia kom till Vasakyrkan

  På fredagskvällen fylldes Vasakyrkan när Göteborgs lucia och hennes tärnor bjöd på vacker sång tillsammans med Härlanda Kammarkör.

  - Alla ska få plats, ni får gärna flytta ihop lite i bänkarna, bad kvällens presentatör, Pernilla Warberg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det var fullt i varje bänkrad, fullt på balkongen, fullt ända ner till de bakersta bänkarna. Så sänktes belysningen och de elegant, svartklädda körsångarna från Härlanda inledde med en Sankta Lucia mjuk som sammet, medan Matilda Almgren och hennes tärnor skred in genom kyrkan. Plötsligt höjdes också mobiltelefonerna som små lyktor i mörkret, många ville föreviga den fina stunden.

  Sedan 1935 har Göteborg varje år röstat fram en officiell lucia för staden, den första hette Sigrid Lagerberg. Över 200 framträdanden runt om i Göteborg kommer årets luciatrupp att hinna med.

  Konserten i Vasakyrkan tillhör traditionen, och kvällen fylldes av vackra stycken av luciatruppen, av kören och av en rad solister, däribland lucia själv, som sjöng Strålande helgonfé i det helt stilla kyrkorummet. Härlanda kammarkör briljerade inte minst i en ytterst långsam, stilla och suggestiv Det är en ros utsprungen, för att en stund senare bjuda på en explosiv Gaudete. Göteborgs luciatrupp visade sin musikalitet bland annat i en lekfull och kvick Carol of the bells. Dessutom sjöng de, förstås, O come all ye faithful. Förstås för att det är lucia Matilda Almgrens favoritjulsång.

  Göteborgs luciatrupp sprider inte bara ljus och sång, de samlar också in bidrag till behövande. I år går pengarna till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och deras musikverksamhet. Också publiken i Vasakyrkan kunde bidra när kollekten togs upp och alla fick sjunga tillsammans i Psalm 108. Trots de fem verserna, med refränger, hade inte kollekten riktigt hunnit bli klar när psalmen var klar. Men det löste organisten snyggt med allt lägga till tipp tappet i Tomtarnas julsång, vilket spred ännu lite mer glädje i kyrkan.

  När GP:s team lämnade kyrkan återstod bara avslutningssången. Alla satt stilla i bänkarna. Alla utom en ganska liten lucia, i vitt linne och med gosedjuret i handen. Precis som det ska vara.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.