Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Regissör Johan Renck diskuterar en scen med skådespelaren Said Legue.

Full fart när Johan Renck regisserar Ettor och nollor

SVT:s och Götafilms thrillerserie Ettor och nollor spelas just nu in i stan. Det blir svart humor och ganska våldsamt när regissören Johan Renck beskriver ett genomruttet Göteborg.

- Vi måste hitta på något, flytta kameran, ha något i förgrunden, det ser ut som en scen i Rederiet!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regissören Johan Renck är inte nöjd med tagningen. En hög bänk trollas fram och fotografen Linda Wassberg, med bland annat filmen Apflickorna på meritlistan, klättrar upp med kamera och assistenter för att försöka få en bättre vinkel.

Ett tjugotal personer trängs i ett hörn på Kvibergs marknad i östra Göteborg. De flesta har tjocka täckjackor mot den råa kylan. Längst in bland tv-apparater, kläder och smycken står småskojaren Azad, spelad av Said Legue, och försöker kränga ett gammalt batteri till en skeptisk kund.

- Har du varit i Tyskland? De gamla bilarna från Östtyskland rullar än, med samma batterier då som nu, tjatar han med stort leende och yviga gester.

- Said, ta det lugnt. Vanlig samtalston och håll nere armarna, manar Johan Renck.

Till slut är han nöjd och Said Legue får ta sig an nästa utmaning, en scen där han ska få en tavla drämd i huvudet. Azad har nämligen hamnat i onåd hos stans gangsterboss Karl, spelad av Gustaf Skarsgård.

Verkar det rörigt? Det är det. Azad är en av många personer som dras in i en stor härva med falska kreditkort. Både kommunalråd och bankpersonal är inblandade och som vanligt får människor längst ner på samhällsstegen betala det högsta priset.

Dramat är inspirerat av verkliga händelser. Manusförfattaren Oskar Söderlund fick idén när han läste en artikel av journalisten Daniel Olsson i tidningen Filter om en stor kreditkortshärva. Han menar att Ettor och nollor också är ett porträtt av Göteborg och att historien inte hade kunnat utspela sig i Stockholm.

- Kontaktytorna mellan personer i olika samhällsskikt skulle inte uppstå där. I Göteborg kan toppolitiker gå på samma restaurang som gangsters och företagsledare, säger han.

Ettor och nollor är varken en traditionell svensk kriminalserie eller ett socialrealistiskt drama. Tanken är att skapa en förhöjd verklighet med mycket svart humor. Oskar Söderlund nämner inspirationskällor som Guy Ritchie-filmen Snatch och HBO-serien The Wire.

Det är här Johan Renck kommer in. Han har regisserat såväl musikvideor för Madonna och Robyn som avsnitt av tv-serierna Breaking bad och The walking dead. Oskar Söderlund låter närmast förälskad när han beskriver deras samarbete.

- När någon verkligen ser ens material uppstår en kreativ kärleksprocess. Det är som att … träffa sin fru.

Två av de bärande rollerna spelas av barndomsvännerna Matias Varela och Gustaf Skarsgård, två stockholmare som spelar göteborgare och som njuter av att tågpendla tillsammans och att umgås mellan tagningarna.

Gustaf Skarsgård har jobbat med Johan Renck i HBO-serien Vikings och både han och Matias Varela öser beröm över regissören.

- Det kan vara så tramsigt ibland, men med Johan är det raka rör och väldigt lekfullt, samtidigt som han har en tydlig bild av vad han vill få ut av detta, säger Matias Varela.

Hans rollfigur Nicola är hejduk åt Karl, en genuint elak och beräknande person. Och det blir en hel del våldsamma scener.

- Men det är inte något splattervåld, utan mer obehagligt vuxenmobbningsvåld, våld som maktmedel, säger Gustaf Skarsgård.

För honom är rollen som Karl en ny utmaning som inte riktigt liknar något han gjort tidigare.

- Det är första gången som jag gör en hård person med hög status som inte är sprungen ur osäkerhet. För Karl är det här bara ett spel om ekonomi och makt. Det är den kallaste baksidan av kapitalismen, kan man säga.

Ettor och nollor är en miniserie i två 90-minutersavsnitt som ska visas i SVT någon gång kring jul.

Serien är en samproduktion mellan Götafilm, SVT och Film i Väst.

Inspelningarna pågår fram till mitten på maj och sker huvudsakligen i Göteborgsområdet.

Huvudrollerna spelas av Liv Mjönes och Jonathan Andersson. Hon spelar polis och historien återberättas för henne av Jonathan Anderssons rollfigur, som sitter i förhör misstänkt för att ha agerat målvakt i en stor kreditkortshärva.

Andra medverkande är Gustaf Skarsgård, Matias Varela, Vera Vitali, Jennifer Brown, Kjell Wilhelmsen och Said Legue.

Manus är skrivet av Oskar Söderlund och regissör är Johan Renck.

Mest läst