Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Frossa i tulpaner

  Knalliga buketter i vilda färgkombinationer och naturliga arrangemang i pudriga pasteller. Två tulpantrender ger försmak av våren.

  Trend 1: Naturen inne

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I naturen finns de vackraste accessoarerna. Och en av de hetaste trenderna just nu är att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Naturen plockas in som den är och grenar, kvistar och till och med trädstammar hjälper till att skapa rätt känsla.

  När det gäller tulpanerna placeras de gärna i stora fång tillsammans med grenar, pinnar och ris. Färgerna är i pudrigt pastelliga och naturnära toner. Ockra, lila och aubergine är några färgexempel.

  Arrangemangen förstärks av rustika tillbehör, gärna antika eller gjorda i organiska material som exempelvis stora korgar.

  Trend 2: Vitaminkick

  Blanda hejvilt så blir det rätt. Det här är blomstertrenden för alla som gillar glada färger och galna arrangemang. Störst effekt blir det med skarpa kontraster som när pastell blandas med knallfärger.

  När det gäller tillbehören finns inga gränser. Tänk bortom de vanliga blomvaserna. Leta i barnens rum och i städskåpet. En legoburk i knallgul plast, en plastkanna i cerise eller en orange hink kan vara precis vad som behövs. Kolla vad du har hemma och lek loss.

  Varning! Förleds inte att tro att de här färgsprakande buketterna inte passar i minimalistiska miljöer. Tvärtom. I mer sparsmakade sammanhang blir en knallig bukett det utropstecken som kanske behövs för att ge rummet en personlig karaktär.

  Köp närodlat!

  Det finns två gyllene regler som gäller alla blommor. Ett, satsa på att köpa rätt blomma i rätt säsong. Två, se till att blommorna är närodlade.

  Just nu är 130 miljoner tulpaner i produktion i Sverige. Erica Dahlqvist, presskontakt för svenskproducerade tulpaner, värnar tulpansäsongen mellan nyår och påsk.

  – Man ska längta efter tulpansäsongen. Många andra växter har blivit slit- och slängblommor året om och därför har man tappat intresset. Det vill vi inte med tulpanen.

  När blommor odlas större delar av året blir dessutom kvaliteten sämre och belastningen på miljön ökar. I Sverige odlas tulpaner med förnyelsebara energikällor medan tulpanodlingar i Holland ofta drivs av fossilt bränsle. Kolla på etiketten var tulpanerna är odlade. En del är till och med miljömärkta.

  Hur länge ska en tulpan hålla?

  – Fem till sju dagar håller en svenskproducerad tulpan med en lök som är tolv centimeter i omkrets.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.