Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Frossa i tulpaner

Knalliga buketter i vilda färgkombinationer och naturliga arrangemang i pudriga pasteller. Två tulpantrender ger försmak av våren.

Trend 1: Naturen inne

I naturen finns de vackraste accessoarerna. Och en av de hetaste trenderna just nu är att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Naturen plockas in som den är och grenar, kvistar och till och med trädstammar hjälper till att skapa rätt känsla.

När det gäller tulpanerna placeras de gärna i stora fång tillsammans med grenar, pinnar och ris. Färgerna är i pudrigt pastelliga och naturnära toner. Ockra, lila och aubergine är några färgexempel.

Arrangemangen förstärks av rustika tillbehör, gärna antika eller gjorda i organiska material som exempelvis stora korgar.

Trend 2: Vitaminkick

Blanda hejvilt så blir det rätt. Det här är blomstertrenden för alla som gillar glada färger och galna arrangemang. Störst effekt blir det med skarpa kontraster som när pastell blandas med knallfärger.

När det gäller tillbehören finns inga gränser. Tänk bortom de vanliga blomvaserna. Leta i barnens rum och i städskåpet. En legoburk i knallgul plast, en plastkanna i cerise eller en orange hink kan vara precis vad som behövs. Kolla vad du har hemma och lek loss.

Varning! Förleds inte att tro att de här färgsprakande buketterna inte passar i minimalistiska miljöer. Tvärtom. I mer sparsmakade sammanhang blir en knallig bukett det utropstecken som kanske behövs för att ge rummet en personlig karaktär.

Köp närodlat!

Det finns två gyllene regler som gäller alla blommor. Ett, satsa på att köpa rätt blomma i rätt säsong. Två, se till att blommorna är närodlade.

Just nu är 130 miljoner tulpaner i produktion i Sverige. Erica Dahlqvist, presskontakt för svenskproducerade tulpaner, värnar tulpansäsongen mellan nyår och påsk.

– Man ska längta efter tulpansäsongen. Många andra växter har blivit slit- och slängblommor året om och därför har man tappat intresset. Det vill vi inte med tulpanen.

När blommor odlas större delar av året blir dessutom kvaliteten sämre och belastningen på miljön ökar. I Sverige odlas tulpaner med förnyelsebara energikällor medan tulpanodlingar i Holland ofta drivs av fossilt bränsle. Kolla på etiketten var tulpanerna är odlade. En del är till och med miljömärkta.

Hur länge ska en tulpan hålla?

– Fem till sju dagar håller en svenskproducerad tulpan med en lök som är tolv centimeter i omkrets.

1. Skär ny snittyta direkt.

2. Låt tulpanerna stå med plasthöljet i kallt vatten ett par timmar.

3. Ta bort plasthöljet och arrangera tulpanerna.

4. Byt vatten med ett par dagars mellanrum.

5. Ställ dem så svalt som möjligt.

I Stora tulpanboken (Norstedts) presenteras 200 tulpaner i text och bild av Susanna Rosén. Tulpan-entusiaster intervjuas och Susanna Rosén beskriver allt ifrån tulpanens historia till praktiska skötselråd och odlingstips.

Varje år gör de svenska tulpanodlarna en topplista över de populäraste sorterna. I år vinner vita tulpaner mark.

1. Yellow Flight

2. Leen van der Mark

3. White Dream

4. Abba

5. Monte Carlo

6. Purple Prince

7. Ben van Zanten

8. Silver Dollar

9. White Marvel

10. Kung Fu

Mest läst