Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Frivilliga regioner är bäst

Men regeringen kan inte abdikera från ansvaret för ett Sverige i regional balans.
Som väl de flesta minns föddes inte Västra Götalandsregionen utan värkar. Det tog tid innan nästan alla ville vara med. Men nu finns det knappast någon opinion för att lösa upp regionen i sina gamla beståndsdelar. Även Skaraborgarna verkar nöjda och till och med moderaterna anser att regioner är bra. I varje fall moderaterna i Västra Götaland och Skåne. Det vill säga i de två försöksregionerna.
Ansvarskommittén förslog nyligen att försöken permanentas samt att Sverige delas in i 6 till 9 regioner i stället för nuvarande 21 landsting. Parallellt bör då statens förvaltning omorganiseras till en enhetlig länsstruktur motsvarande regionerna.
Det är kloka förslag. Den högspecialiserade sjukvården kräver större upptagningsområden. Men det är också önskvärt att medborgarna får ett mera direkt politiskt inflytande över regional arbetsmarknadspolitik, kommunikationer och kulturpolitik. Skall det bli möjligt krävs tillräckligt stora regioner.
Men som vanligt kan ingenting som organisationsfrågor så sätta känslor i svallning. Hallänningarna vill för liv och pina inte ingå i någon region och då bör de naturligtvis få slippa. Därför är regeringens besked att regionbildning skall ske underifrån och frivilligt förträffligt. Men denna goda intention befriar inte regeringen från att organisera den statliga förvaltningen på ett mera ändamålsenligt sätt.
"Bristen på samordning bland statens myndigheter gör det till mer regel än undantag att regler och riktlinjer krockar med varandra", skriver alliansens fyra gruppledare i SKL (Sveriges kommuner och landsting) på DN Debatt.
Inlägget kan ses som ett önskemål om att regeringen inte förhåller sig alldeles passiv i väntan på frivilliga initiativ underifrån. I dynamiska tillväxtområden, som exempelvis Mälardalen, finns en stor medvetenhet om de möjligheter som en regionbildning öppnar. Regeringens ansvar är att se till balansen. Det vore inte bra om vi på frivillighetens väg får några få stora och starka regioner medan resten av Sverige blir ett antal restposter.
Mest läst