Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fritt fram för spelbolagsreklam

Svenska tidningar kan fortsätta publicera annonser för utländska spelbolag. Svea hovrätt rev i dag upp tingsrättens fällande dom mot Expressens och Aftonbladets förra chefredaktörer Otto Sjöberg och Anders Gerdin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gerdin och Sjöberg fälldes av Stockholms tingsrätt för sex år sedan för brott mot lotterilagen sedan de publicerat annonser för utländska spelbolag som saknar tillstånd att verka i Sverige. Sedan dess har ärendet passerat en rad instanser i både Sverige och EU och i dag föll hovrättens dom.

I korthet har domstolen kommit fram till lotterilagen behandlar olagliga spel olika beroende på om de anordnas i Sverige eller utomlands. Den som främjar utländska spelbolag, till exempel genom annonser, riskerar att drabbas av strängare straff än om man gjort reklam för ett svenskt bolag utan tillstånd.

Det strider mot EU-rättens diskrimineringsförbud och de tidigare domarna ska därför rivas upp, slår Svea hovrätt fast.

Enligt kritikerna har svenska staten genom åtalen bara försökt att skydda sina egna intressen och framför allt intäkterna från Svenska Spel som förra året drog in nästan 5 miljarder till statskassan. Många kritiker har också hävdat att det är orimligt att svenska tv-kanaler som sänder från England, till exempel TV 3 och Kanal 5, får sända reklam för spelbolagen, medan det är olagligt för medier som är baserade i Sverige.

De utländska spelbolagen satsade förra året omkring en halv miljard kronor på annonsering i reklam-tv, på nätet och i tryckta medier.

Mest läst