Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

19565

Friskvård på sandstrand

Det är närmare 30 grader varmt men en lätt bris smeker huden. Vågornas brus är sövande. Cikadornas sång och det starka solljuset förstärker känslan. Elva män och kvinnor lutar sig tillbaka i solstolarna och njuter.
En timmes verklighetsflykt på den grekiska sandstranden är senaste nytt på friskvårdsfronten i Kungsbacka.
Ljusterapin påstås kunna lindra både vinterdepressioner och ledproblem, psoriasis och reumatisk värk.

Pascal Psilos, som arbetat med friskvård i Kungsbacka sedan år 2001, såg behovet och satsade, tillsammans med sambon Jessica Fjelkegård, på den annorlunda vårdanläggningen som öppnades för ett par månader sedan.
Solstranden heter bolaget. Lokalen finns i Varla, granne med Lotusgården, där landstinget tidigare haft mottagning för bland annat stresshantering, rehab och ryggproblem.

Bland de elva som i veckan bytte mörk novemberkyla mot grekiskt ljus och värme, fanns sjukgymnasterna Birgitta Eriksson och Petra Lundquist som jobbat i huset tidigare.
- Men då såg det väldigt annorlunda ut, säger Birgitta Eriksson och sveper med blicken över sandstranden som fortsätter i en väldig fondduk som täcker två väggar. Där glittrar havet blått, där avtecknar sig karga klippor och cypresser.

Både Petra och Birgitta är här för första gången.
- Jätteskönt, konstaterar de.
- Ett härligt avbrott i vardagen. Som stresshantering fungerar det säkert bra, säger Birgitta.

Ljusterapi mot årstidsdepression är inte nytt. Bland annat Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har tidigare prövat metoden.
- Ljuset tas in genom ögat och påverkar den del av hjärnan som styr sömnhormonet melatonin. När vi under vinterhalvåret får för litet dagsljus slår melatoninproduktionen inte ifrån som den ska, utan vi förblir trötta hela dygnet, förklarar Pascal Psilos.
- Med serotonin, som exempelvis styr för vår upplevelse av glädje, är det tvärt om. Frånvaron av ljus sänker produktionen.
Ganska många drabbas av det vi kallar årstidsdepression. Lampor med en effekt av minst 5 000 lux kan delvis kompensera frånvaron av dagsljus. Solstrandens lampor är på 25 000 lux, säger Pascal och tillägger:
- 60 procent av UV-strålarna är borttagna. De 40 procent som återstår hjälper oss, exempelvis, att ta upp D-vitamin. Därför finns det ingen cancerrisk eller risk för hudirritation, men man blir förstås inte heller solbränd som i ett solarium.

Rejält varmt blir det däremot. Det är därför de nästan ljudlösa fläktarna finns. De slår till när temperaturen på solstranden når 30 grader. När den gått ner till 26 grader slår fläktarna ifrån.
- Den som ändå tycker att det blir för varmt kan svalka sig i baren, påpekar Pascal och häller upp garanterat alkoholfri juice med många isbitar.

För Marita Ivarsson från Hanhals är det värmen som lockar.
- Jag har artros i händerna, och ryggproblem. Det här lindrar verkligen.
Kollegorna Sven Törnell och Linda Pettersson har tagit paus från jobbet för att ladda batterierna.
-  Jag blev verkligen överraskad vid första besöket här. Effekten var så tydlig. Besöket gav en enorm energikick som satt i, även dagen efter, säger Sven Törnell.
Pascal Psilos, som också ger olika former av massage och annan friskvårdsbehandling, hoppas att hans grekiska ljusterapi ska bli godkänd att skrivas ut på recept, så att det kan omfattas av högkostnadsskyddet. Än så länge kostar en timme på solstranden 230 kronor.

För en blixtvisit i den grekiska övärlden är det väl tämligen överkomligt.
- Men för den som verkligen drabbats av svår årstidsdepression och vill slippa medicinera psykofarmaka, behövs två-tre besök i veckan under minst två månader. För den patienten skulle ett recept på behandlingen bli en viktig ekonomisk hjälp, säger Pascal Psilos.
Solteknik för bilar
Solstranden AB i Kungsbacka är den sydligaste av de friskvårdsanläggningar i landet som använder Suntechs solteknik.
Företaget i Vänersborg utvecklade från början tekniken för bilindustrins klimatkammare, där jordens alla vädertyper simuleras för tester av bilar.
Sedan tekniken utvecklats används den nu på ett 30-tal friskvårdsanläggningar i Sverige.
Mest läst