Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

596254.jpg

Friskola i Göteborg stängs

Skolinspektionen har beslutat om ett verksamhetsförbud för den nystartade friskolan Fredens skola i Kortedala. Det gäller resten av året – minst. Det är första gången som inspektörerna stänger en skola på detta sätt.

Skolinspektionen fick i mitten av september larm om missförhållanden och gjorde då en riktad tillsyn.

Kontrollen visade många och synnerligen allvarliga brister. Bland annat uppges eleverna (mellan sex och tolv år gamla) löpa uppenbar risk att få stryk – såväl fysiskt som verbalt.

Skolmiljön har, skriver myndigheten, "i hög grad präglats av kränkningar som rör både elever och personal. Rektorn anser sig inte längre kunna ta ansvar för att ingen elev kommer till skada. Miljön framstår som hälsofarlig för eleverna såväl psykosocialt som fysiskt".

Den fullständigt svidande kritiken fortsätter i följande utformning:

"Eleverna erhåller inte den utbildning som de har rätt till enligt skollagen. Huvudmannen ser heller inte till att eleverna fullgör sin skolgång".

På grund av de grava bristerna beslutade Skolinspektionen under onsdagen om att tillfälligt stänga igen all verksamhet vid skolan, redan från och med i övermorgon, fredag.

Förbudet gäller i första hand fram till den 31 december 2011.

Det betyder i korthet att all undervisning stoppas för resten av höstterminen. Det troliga i dag är att Fredens skola inte öppnar igen.

Det krävs nämligen en rad genomgripande åtgärder, för att inte rätten att bedriva skola helt ska dras in.

- Verksamheten har varit kaosartad. Elevernas trygghet och rätt till utbildning har äventyrats under skolans första fyra veckor. Det är just i sådana här situationer som de starkare verktyg som nya skollagen gett oss behövs. Vi kan nu agera betydligt kraftfullare än tidigare, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

Fredens skola är en grundskola med årskurserna 0 till 6, belägen i Kortedala. Skolan startade höstterminen 2011 och har ett 60-tal elever.

- Den öppnade i augusti med det dubbla antalet barn, en bit över hundra stycken. Vi har informerats löpande under den senaste tiden och har nu god en beredskap för att omgående ta emot eleverna inom den kommunala skolan, konstaterar Eva Thelin, sektorschef Utbildning, SDF Östra Göteborg.

Av barnen är 20 hemmahörande i Angered, 27 i Östra Göteborg och resten i tre andra stadsdelar.

- Allihop kommer att ha en ny skola att gå till på fredag morgon, förklarar Eva Thelin.

GP sökte under gårdagskvällen företrädare för Fredens skola, dock utan resultat.

Skolan drivs av bolaget Wissam Utbildning AB, som bildades i april 2010. Inte heller den ansvariga för aktiebolaget har gått att nå.

Mest läst