Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1070787.jpg

Frihamnen ska binda samman Göteborg

Frihamnen ska bli juvelen i kronan under Göteborgs jubileumsfirande 2021. De två stora problemen är tid och pengar. Politikerna tror dock att byggbolagen kommer att betala kalaset.

Ett rejält trollspö eller en oljekälla i Göta älv skulle förbättra oddsen betydligt för att få nya Frihamnen i jubileumsskick inom åtta år. Mer tid är det inte till 2021 då Göteborg ska fira att staden funnits i 400 år.

På Stadsmuseet presenterade på tisdagen fyra internationella arkitektlag sina slutrapporter med olika aspekter på den nya stadsdelen som ska byggas i Frihamnen. De har bland annat tittat på jubileumspark, nya stråk, översvämningshantering och hur den nya stadsdelen ska göras tillgänglig för så många som möjligt.

- Nu är bollen er. Just go, sa Tobias Lau från danska Social Action.

Stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer tog upp den bollen och konstaterade att nu behövs tempo i arbetet.

- Just go är något jag tar till mig. Det finns stora förväntningar från politiker och allmänhet.

Men byggprocesser brukar ta lång tid. Är det verkligen bara att börja?

- Nu har vi en grund att bygga vidare på. Vi kan starta med temporära åtgärder för att göra Frihamnen mer känd som plats.

Agneta Hammer menar att det viktiga är att se hur staden skulle kunna växa ihop när Frihamnen bebyggs. Ett av teamen har tittat på hur nya stråk och knutpunkter ska skapas. Med den, ännu inte beslutade, nya gång- och cykelbron skulle Avenyn kunna förlängas ända bort till Rambergets fot. Ett grönt stråk med Jubileumsparken som dragplåster skulle skapas i den västra delen av Frihamnsområdet.

På arkitektlagens skisser lyser solen och fritidsklädda människor paddlar kanot och beundrar utsikten från Ramberget. Men hur mycket kommer göteborgarna egentligen att se av den nya Frihamnen 2021?

Utgångspunkten är att jubileumsparken ska vara klar och att 1000 bostäder och lika många arbetsplatser ska ha färdigställts då. När området, som är lika stort som staden innanför vallgraven, är helt klart ska dessa siffror ha tiofaldigats.

Nästa fråga är hur man finansierar alltsammans. Kommunalrådet Mats Pilhem (V) räknar med de som vill bygga här också kommer att vara med och betala.

- Det här är attraktiv mark och det är så det brukar gå till. Det finns inga beslut om några extrapengar till festivalområdet

Oppositionsrådet Jonas Ransgård (M) håller med Mats Pilhem. Han är dock orolig över att visionerna inte är i takt med de ekonomiska ramarna.

- Vi vill inte se ytterligare en process som Skeppsbron. Det är pinsamt hur lång tid det tagit och att det ändå inte kan bära sig ekonomiskt. Gärna en jubileumspark men först ett rejält bostadshus som kan bekosta den.

Jubileumspark och 1000 bostäder och lika många arbetsplatser i Frihamnen.

En ny bro över Göta älv.

Marieholmstunneln ska vara klar.

Avenyns omgestaltning.

Ett nytt Scandinavium.

Skeppsbron ska vara klar och delar av Norra Masthugget ska ha byggts.

Mest läst