Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Totalt ska 10 000 lägenheter byggas i Frihamnen.

Frihamnen först med billiga hyresrätter

Nya hus är lika med höga hyror. Men nu satsar Älvstrandsbolaget på tusentals nya bostäder med lägre hyror i centrala stan. Fastighetsägarna sågar idén.

För ett par veckor tog en enig styrelse i Älvstranden utveckling AB beslutet om att 2 500 av de hyresrätter som planeras på Frihamnen ska byggas så att hyrorna kan hållas nere. Mattias Jonsson (S), ordförande Älvstrandsbolaget, ser gärna att modellen även används för en del av de hus som ska byggas vid Järnvågen och Skeppsbron.

Kommunens stadsutvecklingsråd, där Fastighetsägarna sitter med, ska i dag diskutera beslutet om Frihamnsområdet.

Charlotte Andersson, vd för Fastighetsägarna, är mycket kritisk till idén och menar att det strider mot de regler som råder om hyressättning. Hyran ska enligt hyreslagen bestämmas av bruksvärdet – det vill säga den ska vara skälig i förhållande till läge, standard och förvaltningskvalitet.

– Hyran ska inte sättas av politiker. Särskilt inte när det verkar innebära att man helt frångår hyreslagstiftningen och den modell för hyressättning som finns i Göteborg, säger Charlotte Andersson.

Men Mattias Jonsson (S), ordförande Älvstrandsbolaget, menar att det är hög tid att politikerna säger ifrån och är tydliga.

– Vi vill inte ha ytterligare en gräddhylla på Älvstranden, säger han. Vi vill att det byggs för dem med vanliga inkomster. Som kommunalt bolag måste ta vi ta krafttag och våga ställa krav på bostadsmarknaden.

10 000 lägenheter

Totalt ska 10 000 lägenheter byggas i Frihamnen. 2021 beräknas några tusen av dem vara inflyttningsklara och 2035 beräknas området vara färdigställt. Hälften av ska vara hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Enligt Älvstrandsbolaget ska 1 250 av hyresrätterna ha fri hyressättning. Lika många ska kosta omkring 1 850 kronor per år och kvadratmeter, samma prisläge som gäller för de nya bostäderna i Kvillebäcken.

Resten av hyresrätterna i Frihamnen ska kosta mindre för att människor med lägre inkomster ska ha råd att bo där. 25 procent ska ha en hyra på runt 1 400 per kvadratmeter och år.

25 procent av lägenheterna ska ligga ännu lägre och kosta 1 000 kronor per kvadratmeter. Det betyder att en hyresrätt på 60 kvadrat får en hyra på 5 000 kronor per månad.

När Älvstrandsbolaget skriver avtal med byggbolagen om de billigare hyresrätterna ska hyran låsas under en tidsperiod på omkring 15 år.

Lina Lindquist, projektutvecklingschef på byggbolaget Peab, är inte helt avvisande till idén, men säger att de i dagsläget inte vet om de kan anta utmaningen eller ej.

– Vi har inte hunnit analysera vad det skulle innebära, säger hon.

Enligt kommunens mål ska det finnas olika upplåtelseformer och olika kostnadsnivåer i bostadsområdena. Men GP:s granskning, tidigare i år, visade att det byggts allra mest på Norra Älvstranden, där kostnaderna för lägenheter är höga och invånarnas medianinkomst tillhör de högsta i Göteborg.

Kapa kostnaderna

Nu ska en mängd olika faktorer ses över för att hyran ska kunna hållas nere i delar av de planerade bostäderna i Frihamnsområdet. Det kan till exempel bli fråga om lägre standard.

– Men det handlar framför allt om att kapa kostnaderna i hela byggkedjan, säger Mattias Jonsson. Vi måste ställa krav på att inte varje led tar ut så mycket pengar. Vi går steget före här eftersom marknaden själv inte klarat av att göra det.

Charlotte Andersson, från Fastighetsägarna, ser andra nödvändiga åtgärder för att få ner byggkostnaderna.

– Tiderna för markanvisning och detaljplaner måste kortas. Det tar alldeles för lång tid och är för krångligt i dag, säger hon.

Och att bygga lägenheter med en hyra på 1000 kronor per kvadratmeter och år är omöjligt, menar hon.

– Då går kalkylen inte ihop och andra hyresgäster kommer att betala mycket mer för ungefär samma lägenhet.

Fastighetsägarna ser också risker för en ökad marknad med svarta kontrakt om det finns stora hyresskillnader i attraktiva områden.

– Det skulle ge en skev bostadsmarknad med svarthandel och skenbyten, varnar hon.

Mattias Jonsson låter sig inte slås ned av kritiken.

– Om det dyker upp hinder får vi lösa dem och försöka hitta nya vägar, säger han.

Fakta: Dyra bostäder i Göteborg

GP:s granskning av bostadsmarknaden i Göteborg tidigare i år visade att det saknas någonstans mellan 7 000 och 20 000 bostäder.

Sedan år 2000 har det byggts drygt 20 000 nya bostäder. De flesta för dem som har gott om pengar.

Listan över områden med högst medianinkomst i Göteborg toppas av fyra nybyggda områden på Norra Älvstranden.

En rundringning till tio byggbolag i Göteborg visade att marknaden styr. Byggbolagen bygger där det lönar sig bäst och bostadsrätter är mer lönsamt än hyresrätter.

Mest läst