Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Friggagatan upp i fullmäktige

  Så har socialdemokraterna och folkpartiet, med stöd av miljöpartiet, till sist lyckats baxa bostadsförslaget för Friggagatan genom byggnadsnämnden. Beskyllningen om "framtida bostadsslum" biter inte på nämnden. Nu går förslaget vidare till kommunfullmäktige.
  I en insändare i GP förra veckan varnade Ronny Reinholdsson, som var stadsarkitekt i Göteborg i slutet av 80-talet, för att de två husrader som White Arkitekter har ritat på uppdrag av Stigberget Fastighetsutveckling AB kan bli en "framtida bostadsslum".

  Ronny Reinholdsson hävdar att husen blir för höga (sex till tio våningar), står för tätt (7,5 meter mellan husen och 3,5 meter mellan balkongerna), att solen inte når ner till marken mellan husen så att uteplatser i stället måste ersättas av en gemensam takterrass.

  Mats Arnsmar, socialdemokratisk talesman efter byggnadsnämndens sammanträde på tisdagen om kritiken:
  - Man gör ju ständiga val, där olika faktorer väger i vågskålarna.
  Miljöpartisten Martin Joneskär säger ja till förslaget om 450-talet mindre lägenheter, de flesta enrummare, med motiveringen att det är den minst dåliga lösningen på miljöproblemen längs Friggagatan.

  - Det allra viktigaste är att lösa trafik- och luftproblemen i området. Jag vill inte att hela den här processen ska behöva göras om, vilket skulle ta flera år. Att riva och bygga nytt ger inkomster som gör det möjligt att lösa trafikproblemen, bland annat med en ny bussgata, säger Martin Joneskär (mp).

  Susanna Haby (m), vice ordförande i byggnadsnämnden, beskyllde ännu en gång socialdemokraterna för att ha lovat Stigberget Fastighetsutveckling AB att få riva dagens funkislängor redan innan bolaget började köpa upp fastigheterna längs Friggagatan.

  - Från kommunens sida har vi inte agerat i tid, och därför har dagens bebyggelse fått förslummas, säger Susanna Haby.
  Samtidigt betonade både hon och Martin Joneskär att de tvärtemot Ronny Reinholdsson tror att det blir bra bostäder, det som föreslås byggas.
  - Så centralt finns ingen risk för slum, läget är alldeles för attraktivt för det, hävdar Martin Joneskär.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.