Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Forum som Facebook och Instagram måste bli snabbare på att stänga ner hatsidor som startas och stänga av de personer som bryter mot lagen genom att kränka unga och vuxna i forumet, skriver debattörerna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Friends: Sociala mediegiganter måste ta sitt ansvar

  Det senaste året har var tredje ung blivit kränkt på nätet och Facebook är det forum där flest blivit utsatta. Sociala mediegiganter som Facebook och Instagram måste ta större ansvar, skriver Lars Arrhenius, Friends, och Mårten Schultz, Juridikinstitutet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  I dag presenteras Friends och Symantecs Nätrapport där unga i åldern 10–16 år svarat på frågor om kränkningar på nätet. Den visar att det är mycket vanligt med nätkränkningar bland unga. Hårdast utsatta är unga tjejer där risken att utsättas för enstaka och upprepade nätkränkningar är dubbelt så stor som i andra grupper. Varje dag får Friends och Institutet för Juridik och Internet (Juridikinstitutet) mejl från barn som berättar om grova kränkningar de har utsatts för på nätet. En av dem som kontaktat oss är ”Julia” 16 år, hon skriver så här:

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  ”Jag har aldrig varit smalast i klassen och det har fått konsekvenser på nätet. De säger att jag inte är värd att ha vänner, att jag är ful och tjock. De skriver saker på bilder jag lägger upp och på väggen. De skulle aldrig säga det öga mot öga men på nätet kan man säga vad som helst. Jag har anmält det massor av gånger men inläggen tas aldrig bort.”

  En av tusentals ungdomar

  Julias berättelse är bara en av tusentals och det är förvånande att sajter som till exempel Facebook tar så lite ansvar för vad som sker under deras tak. I Facebooks användarvillkor står tydligt att du använder Facebook ”på egen risk”. De tar inget ansvar för vad tredje part, det vill säga barnet, gör i forumet. I villkoren intygar du som startar ett konto att du inte kommer mobba eller trakassera andra, samtidigt som Facebook själva avsäger sig allt ansvar i frågan.

  Företaget har startat världens största ungdomsgård men tar inget ansvar för att de barn som umgås där är trygga. Både Juridikinstitutet och Friends uppmanar unga som Julia som utsätts för grova kränkningar på nätet att anmäla. I de flesta forum finns abuse-knappar för att anmäla just kränkningar. Men vad spelar det för roll att trycka på knappen om ingenting händer?

  För att förbättra situationen måste vi inse att utsattheten och kränkningarna är ett reellt problem. Det finns inget virtuellt med de sår som skapas av hot, trakasserier och mobbning på internet. Och problemet är inte olösligt. Kampen mot barnpornografi visar att det går att komma åt brottslig information även i digitala sammanhang. Men det krävs vilja, kompetens, resurser och regler.

  Måste ta ett större ansvar

  En central men underskattad roll spelas av de stora internetföretag som tillåts verka i Sverige. Dessa miljardföretag måste ta ett större ansvar för att det som sker på deras sajter och det de tjänar pengar på inte är brottsligt. Forum som Facebook och Instagram måste bli snabbare på att stänga ner hatsidor som startas och stänga av de personer som bryter mot lagen genom att kränka unga och vuxna i forumet. I stället för att sälja dyra bannerutrymmen till företag som vill nå olika målgrupper med sina säljbudskap vore det ansvarsfullt att i förebyggande syfte använda delar av detta utrymme till att informera och påminna om vikten av ett schysst nätklimat.

  Förhoppningsvis kan dessa IT-företag komma till samma insikt som de traditionella medierna gjorde när det pressetiska systemet sattes upp, nämligen att det ligger i deras egenintresse att skapa ett fungerande system för självsanering.

  Allt fler kräver hårdare tag

  Det här är globala företag men det betyder inte att deras verksamheter sker ovanför nationell lagstiftning. Runt om i Europa och USA ökar trycket på lagstiftning som ökar det juridiska ansvaret för människor i ledningen för de stora IT-företagen. Alltfler kräver dessutom hårdare tag i form av skarpare lagstiftning med udden mot sajterna där brotten sker. Men i stället för strängare lagstiftning som riskerar att inskränka informationsfriheten borde företagen ta det ansvar som ligger i deras användares intresse, såväl som deras eget. Det minsta man kan begära är att de anmälningar som Julia och tusentals andra ungdomar som henne skickar in tas på allvar och tas bort.

  Lars Arrhenius

  generalsekreterare Friends

  Mårten Schultz

  ordförande för Institutet för Juridik och Internet