Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Frida Kempff.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Frida Kempff: En glimt av prövningarnas tid

  Frida Kempffs långfilmsdebut, Winter Buoy, har premiär på söndagen på Filmfestivalen och är nominerad till priset för bästa nordiska dokumentärfilm.

  Winter Buoy handlar om några sjuksköterskor i Toronto som arbetar med att hjälpa hemlösa gravida kvinnor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Varför ville du göra den här filmen?

  - Jag hade ett starkt behov att göra något nu när världen ser ut som den gör, med högerextrema krafter som breder ut sig, och folk är rädda för varandra. Jag ville göra en film om medmänsklighet så jag sökte mig till en yrkesgrupp där det finns psykiska påfrestningar, men där man inte ger upp hoppet.

  Hur kommer det sig att den utspelar sig i Toronto?

  - Jag läste en artikel om de här sjuksköterskorna i Toronto Star på nätet och tog kontakt med dem. Sen tog jag min kamera och åkte över. Jag följde med dem i en vecka. Jag visste att jag ville göra en film om en grupp som arbetade i sjukvården och jag hade tur som hittade dem. Tur ska man ju ha om man gör dokumentärfilm.

  Filmen är inspelad på vintern och ordet winter finns även i titeln, vad har det för betydelse?

  - Jag ville att filmen skulle ge en liten glimt av en prövningarnas tid. Vintern är viktig eftersom det handlar om hemlöshet och vintern är hot som måste bekämpas, den blir nästan som en egen karaktär.

  Hur var det att gå från kortfilmsformat till långfilm?

  - Jag tycker inte att det var ett så stort steg, som en del säger. Det var faktiskt lättare för att man kunde stanna kvar längre hos personerna. I kortfilm måste allt vara så koncentrerat.

  Har du sett de andra filmerna som tävlar om priset för bästa nordiska dokumentär?

  - Nej, tyvärr, men det verkar vara jättebra filmer. Tyvärr hinner jag inte se dem på festivalen, jag är bara nere i två dagar. Men jag ska se dem sen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.