Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Friberg: "Vi bör fundera på säkerheten på boenden"

  "Säkerheten på boenden bör ses över" Det säger Klas Friberg, regionpolischef. Men han tror inte att dagens våldsdåd i Mölndal skulle ha kunnat undvikas med fler poliser.

  Polisen behöver förstärkas med upp till 2 500 poliser och 1 600 civilanställda till och med 2020 med anledning av den ökade migrationen till Sverige och det förhöjda terrorhotet. Det kravet framförde idag rikspolischef Dan Eliasson till regeringen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Klas Friberg är chef för polisregion Väst och ser positivt på att kunna få ökade resurser. Ett överslag säger att det skulle kunna handla om 400 poliser till Västsverige.

  Regionpolischefen känner väl igen beskrivningen av den ökade arbetsbelastningen som rikspolischefen målar upp.

  – Vi har sett en utveckling med ökat behov av medarbetare som en både direkt och indirekt följd av den ökade migrationsströmmen, säger Klas Friberg.

  De direkta följderna är beslutet om gränskontroll och ett ökat antal anmälningar om störningar på flyktingförläggningar. På sikt ser Klas Friberg också ett växande behov.

  – Vi kommer redan under 2016 se fler som får avslag på sina asylansökningar och därmed fler avvisningsärenden.

  De indirekta följderna är att många flyktingförläggningar finns i avlägsna orter med långa utryckningstider som följd. Klas Friberg befarar också att brottsligheten i områden som redan i dag har stora problem kommer att öka eftersom många som väntar på asyl bosätter sig i dessa områden. Annat han pekar på är ökad belastning på grund av att det stora behovet av tolkar.

  – På utredningssidan tar det längre tid. Det tröttar processen mer än traditionellt brott i en traditionell miljö, säger han.

  Anser du att ni klarar ert uppdrag i dag?

  – Vi klarar absolut vårt huvuduppdrag i dag, men delar av vår verksamhet har fått stå tillbaka den här hösten. Framöver måste vi hitta ännu tydligare prioriteringar.

  Hade det tragiska som hände i Mölndal i dag kunnat undvikas om det funnits fler poliser?

  – Nej, det tror jag inte, eftersom det har skett i en relativt sluten miljö. Däremot är det säkert så att när den här utredningen har kommit lite längre bör vi och övriga huvudmän fundera på säkerhetsfrågan på boenden.

  Många boenden är överbelagda. Är det ett problem?

  – Jag skulle inte säga överlag, men visst är det en problematik att det emellanåt är trångt. På vissa boenden bor också människor med olika nationaliteter och från olika etniska grupperingar som inte är överens, vilken kan orsaka spänningar.

  Är det vanligt?

  – Det förekommer, men min bild är att andra orsaker som hopplöshet och otillräcklighet oftare ligger till grund för många av brotten.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.