Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Frias efter över nio år i fängelse

Efter över nio år i fängelse frias en 66-årig man från alla anklagelser om en lång rad grova våldtäkter på sin dotter. - Nu kom tårarna, säger mannen som kan få ett rekordstort skadestånd.

66-åringen är den i Sverige som suttit i fängelse längst efter en felaktig dom i modern tid.

Att få beslutet svart på vitt betyder mycket för mannen, som är mycket omtumlad när TT ringer upp.

- Det känns så skönt, att det äntligen är helt uppklarat. Nu kom tårarna, säger han. -Det betyder jättemycket, att man fått upprättelse efter så många år. Rätten har ju inte trott på mig tidigare.

Tiden i fängelset var svår. Han tog sin tillflykt till arbetet som erbjöds på anstalten.

- Jag jobbade sju dagar i veckan för att skingra tankarna, säger han.

Frikännandet kan öppna för flera miljoner kronor i skadestånd från staten för lidande. Den som fått mest ersättning - 10,2 miljoner kronor - var Joy Rahman, som satt åtta år i fängelse för ett mord han senare friades från 2002.

66-åringen kommer att ansöka om skadestånd, men det betyder inte lika mycket som domen.

- Det viktigaste i dag är att jag har fått upprättelse, efter det kommer ersättningen, säger han, och fortsätter: Jag hoppas att det här kan hjälpa andra, andra som sitter oskyldigt dömda.

Dottern har han ingen kontakt med i dag.

Dagens friande dom kommer sedan Högsta domstolen i maj 2013 beviljat den i dag 66-årige mannen resning. Han hade då redan frigivits villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt 14-åriga straff, över nio år.

2002 och 2003 hade först Västmanlands tingsrätt och sedan Svea hovrätt gått på dotterns uppgifter: Att pappan våldtagit henne upp till 200 gånger och utövat tortyr med glödande cigaretter och rakblad från nio års ålder.

Men 2007 började kvinnan berätta om nya mycket sadistiska våldtäkter som andra ska ha utsatt henne för, men som inte stämde enligt polisen. Då ifrågasattes de tidigare uppgifterna.

Åklagaren Zilla Hirsch har utrett fallet på nytt och yrkade på att den ursprungliga domen skulle ändras. Den enda bevisningen är kvinnans berättelser som enligt åklagaren inte är särskilt konkreta.

- Jag vet inte om hon fantiserar eller inte, sade Hirsch till TT i går.

Svea hovrätt håller med om att dotterns vittnesmål inte håller som bevisning. Under den nya förundersökningen har kvinnan gjort "viktiga ändringar och tillägg" som gör att hennes berättelse inte är konsekvent. Hon har uppgett att hon utsatts för mellan fem och tio gruppvåldtäkter som pappan ska ha deltagit i, i stället för en till två som hon påstått tidigare. Hon har också bland annat ändrat uppgift om brottsplatserna.

- Jag har pratat med min klient och hon är förkrossad, hon tycker att det här är hemskt, säger Robin Söder, kvinnans målsägarbiträde.

- Hon vet att hon har blivit utsatt för det här, men det har ogillats av en domstol. Det handlar inte om att saken i fråga inte har hänt, det handlar om vad man kan bevisa.

De påstådda övergreppen skedde på 1980-talet, och det är svårt att efter så lång tid få fram vittnen och bevisning som håller för en ny utredning, hävdar Söder.

Riksåklagaren, som också har gått genom fallet, anser tvärtemot HD att det inte fanns skäl att bevilja resning. Det som dottern har berättat om på senare år betyder inte att hennes tidigare berättelse inte är tillförlitlig, anser RÅ.

Mest läst