Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild

Fri parkering mitt i stan?

P-platserna ligger så centralt som det bara går, mindre än ett stenkast från Centralstationen.

Sedan över en månad har raddan av p-platser bara stått där och väntat. I början var det lite glest med bilar, men nu njuter tio bilister och ett bilvrak åt det som andra betalar dyrt för. Gratis parkering, dygnet runt, helt lagligt!

- Ja, det är gratis att stå där. Det kostar inget, för det finns ingen automat, svarar en parkeringsvakt GP talar med.

Parkeringsplatserna har adress Åkareplatsen 2–4 och ligger längs gamla posthusets baksida. Mittemot finns ett parkeringsdäck i två plan. Här kostar det tio kronor i timmen dygnet runt att parkera.

Orsaken till gratisparkeringen är ett glapp i maskineriet. Här var tidigare uppställningsplats för de bussar, som numera står uppställda på den nyanlagda asfaltöknen på Åkareplatsen/Polhemsplatsen.

Nästa glapp kommer sig av att ombyggnaden av posthuset till hotell dragit ut på tiden, bland annat på grund av överklaganden. När bygget startar kommer såväl trottoar som p-platser tas i anspråk.

- Nu är bygglovet på gång. Jag hade varit glad om jag hade vetat exakt när, säger Peabs projektledare Håkan Sibbesson, och påpekar att det finns tillstånd till lätt rivning.

- Vi hade tänkt oss en automat där, men den kom aldrig upp. Jag vet inte varför hotellet blivit fördröjt. De skulle ha börjat, säger Carina Abrahamsson, planeringsledare vid trafikkontoret och ansvarig för parkeringsvakterna.

Det är dyrt för trafikkontoret att köpa in en automat för p-biljetter och dra fram elektricitet till den. Åtminstone för en kortare tid. Därför är det gratis för den som är först till kvarn.

Mest läst