Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fredrik Tenfält: Vem är bäst på skatter?

Utan alliansen hade det inte funnits några löften om sänkta pensionärsskatter skriver GP:s politiska redaktör Fredrik Tenfält.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Efter Mona Sahlins sommartal i söndags har plötsligt en tävlan uppstått vem som är bäst på att sänka skatter – åtminstone för pensionärer. Något som statsminister Fredrik Reinfeldt fann glädjande men något överraskande, när han i går talade på Kungsportsplatsen i Göteborg:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– När jag kom in i politiken hade vi ett skattetryck på 57 procent i Sverige. Nu är vi nere på nästan 45 procent. Ändå undrar man när jag är på PRO-kongress: skall ni inte sänka ännu mer?

Fast Reinfeldt manade pensionärerna att fundera över vilka som är mest trovärdiga på att leverera skattesänkningar. Den maningen har fog för sig. Varje skattesänkning som regeringen genomfört har oppositionen motsatt sig. Utan alliansen hade det inte funnits några löften om sänkta pensionärsskatter heller. Allt hade legat kvar på samma höga nivå.

Reinfeldts trumfkort är att hans skattepaket är bredare och riktat också till löntagare, med låg- och medelinkomsttagare i centrum.

– Mona Sahlins enskilt största löfte är nu sänkt skatt. Men hon säger: aldrig, aldrig skall den få gå till folk som jobbar, sa Reinfeldt under allmänt jubel. Samtidigt som han betonade att hans skattesänkningar skall genomföras ansvarsfullt.

– När jag träffar kvinnor i offentlig sektor får jag ofta frågan: går sänkningen för mig ut över någon annan? Då är det viktigt att säga att det vi gör skall ske inom ramen för en ansvarsfull ekonomi och med vaktslående om välfärden. I motsats till många andra länder har vi i dag en stark ekonomi.

Valrörelsen är igång. Reinfeldt är uppenbart i form och väl påläst. För de motståndare som tror att valet kan vinnas med enkla klyschor om "ökade klyftor" kan uppförsbacken visa sig oväntat lång.