Søren Espersen, vice ordförande i Dansk Folkeparti. ARKIVBILD.
Søren Espersen, vice ordförande i Dansk Folkeparti. ARKIVBILD.

Frederiksen tar över som S-ledare

ANNONS
|

Efter Helle Thorning-Schmidts avgång utsågs 37-åriga Mette Frederiksen på lördagen till tillförordnad S-ledare. Redan nästa vecka väntas hon väljas som ordinarie partiledare.

Frederiksen har varit justitieminister i den avgående regeringen och ledamot i folketinget sedan 2001.

Venstreledaren Lars Løkke Rasmussen har samtidigt inlett sina samtal med folketingets partier i parlaments- och regeringsbyggnaden Christiansborg för att sondera möjligheterna för att bilda regering. Han vill ha med sig Dansk Folkeparti (DF), som tidigare har sagt sig inte vilja sitta vid makten men som fick fler röster än Venstre i valet.

DF-ledaren Kristian Thulesen Dahl var först ut att möta Løkke Rasmussen på lördagsförmiddagen, men ville inte svara på om man kommit närmare varandra om möjligheten att bilda regering tillsammans.

ANNONS
-Jag har sagt att vi tror att det blir svårt att få till en majoritetsregering, för det finns några oenigheter mellan oss och de andra partierna. Han får själv dra slutsatsen av det, säger Thulesen Dahl.
S vill samarbeta

Under eftermiddagen kom även de röda partierna till Christiansborg för att träffa Venstreledaren. Men Lars Løkke Rasmussen vill inte spekulera i om han kommer att lyckas skapa en majoritetsregering ihop med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och De Konservative.

-Nu börjar vi med förhandlingarna, sedan får vi se om vi kan komma överens. Det är ju hela målet med förhandlingar, säger Løkke Rasmussen.

Socialdemokraterna företräddes av de avgående S-ministrarna Henrik Sass Larsen och Bjarne Corydon. Inför mötet sade man sig vara öppna för ett samarbete med den kommande regeringen.

-Vi är det parti i folketinget som mest intensivt står för ett brett samarbete i folketinget. Nu får vi se vad de andra partierna vill, säger Bjarne Corydon som också noterade att han tror att det blir svårt att samla de borgerliga partierna i en regering.
Kan dra ut på tiden

Något som talar emot att DF kommer att ingå i regeringen är norska Fremskrittspartiets öde, enligt Jørgen Elklit, professor i statsvetenskap på Århus universitet. De gick från att vara ett protestparti till att regera ihop med Høyre, och efter det har de tappat i flera opinionsundersökningar.

Enligt Elklint är det är helt öppet hur det kommer att gå - och det kan dra ut på tiden.

-Jag tror att Venstre hellre vill kontrollera DF i regeringen än utanför, säger Elklint till TT.

Parti Röster i procent Förändring* Mandat Mandatförändring**

Socialdemokraterna 26,3 +1,5 47 +3

Dansk Folkeparti 21,1 +8,8 37 +15

Venstre 19,5 -7,2 34 -13

Enhedslisten - De Rød-Grønne 7,8 +1,1 14 +2

Liberal Alliance 7,5 +2,5 13 +4

Alternativet 4,8 +4,8 9 +9

Radikale 4,6 -4,9 8 -9

Socialistisk Folkeparti 4,2 -5,0 7 -9

Det Konservative Folkeparti 3,4 -1,5 6 -2

Blå blocket, lett av Venstre, får 90 mandat.

Röda blocket, lett av Socialdemokraterne, får 89.

Räknas de fyra mandaten på Färöarna och Grönland bort, får blå blocket 90 mandat och röda blocket 85.

I procentenheter jämfört med föregående val.

*Jämfört med förra valet 2011.

Källa: DR och TV 2

Mette Frederiksen är född 19 november 1977 i Aalborg, dotter till typografen Flemming Frederiksen och pedagogen Anette Frederiksen. Mette Frederiksen har själv två barn.

Hon blev invald som ledamot i folketinget 2001, utsågs till arbetsmarknadsminister 2011 och blev justitieminister 2014.

Frederiksen har också varit talesperson i bland annat kultur- och jämställdhetsfrågor och vice gruppledare för Socialdemokraterna i folketinget.

2007 tog hon en kandidatexamen i administration och samhällsvetenskap vid Aalborgs universitet och två år senare en mastersexamen i Afrikastudier vid Köpenhamns universitet.

Källa: Folketinget

ANNONS