Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Frankrike förbjuder matsvinn

Frankrike blir först i världen med att förbjuda matbutiker att slänga mat. Beslutet förväntas ge måltider till behövande.

Det franska parlamentet har antagit ett beslut om att förbjuda matbutiker i landet att slänga överbliven mat. Det skriver franska L'Express och rapporterades först om i svenska medier av Dagens Nyheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Att slänga en baguette är som att tömma ett helt badkar varmvatten, att kasta ett kilo kött är som att 15.000 liter vatten går till spillo. Matsvinnet i landet motsvarar 56 måltider per hushåll och år, siffror som får tanken att svindla, säger borgerliga Republikanernas Jean-Pierre Decool till L'Express, enligt DN.

Det är ett internationellt unikt förslag som lanserades av socialdemokratiska Socialistiska partiets förre livsmedelsminister Guillaume Garot. Beslutet innebär bland annat att mataffärer med butiksytor över 400 kvadratmeter förbjuds att slänga livsmedel.

Mats som inte går åt i de berörda butikerna måste i stället skänkas till behövande. Butikschefer måste därför teckna avtal med välgörenhetsorganisationer. Om de inte gör det riskerar de att få böta upp till 75.000 euro, alltså drygt 700.000 kronor. De kan också riskera upp emot två år i fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.