Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Vikstrand

Frölundas planer för framtiden

Frölunda bygger nytt – med Roger Rönnberg som tränare. Han vill ta med fyra spelare från JVM-laget.

Roger Rönnbergs tårar har torkat efter silverbesvikelsen i ryska Ufa. Det fantastiska JVM-äventyret – som slutade med både guld och silver – är över och norrbottningen har redan ett nytt uppdrag i tanke. För när Kent Johansson inte får förlängt i Frölunda är det en norrländsk stämma som ska höras i Scandinaviums omklädningsrum.

– Det ska bli intressant att se hur Rogers ledarskap fungerar med "vuxna" människor. Han delegerar mycket – och han går ut i krig för sina grabbar, säger en källa med god insyn i Rönnbergs ledarskap.

Frölundas organisation byggs om totalt. För även om det pågår en säsong, så måste framtiden planeras. I dagarna faller en del bitar på plats – och ett par lösningar kommer att vara en renodlad sportchef och en tredje istränare, som verkar tillsammans med Roger Rönnberg och hans assisterande tränare Robert Ohlsson.

Det sistnämnda önskade Kent Johansson för övrigt redan inför årets säsong, men fick nej av Frölundas ledning.

Roger Rönnberg tar med sig en lista på tänkbara spelare han vill värva:

* Tom Nilsson, 19. Fysisk och spelskicklig back från allsvenska Mora IK. Kanske JVM-lagets allra bäste. Draftad av Toronto Maple Leafs som nummer 100 år 2011.

* Mikael Vikstrand, 19. Också från Mora, Nilssons bäste polare på isen. Offensivt riktigt vass med bra skridskoåkning. Jagas av handfull elitserieklubbar. Draftad som nummer 196 av Ottawa Senators år 2012.

* Filip Forsberg, 18. Leksingen var riktigt vass i JVM – och forwarden vill garanterat utvecklas ett par säsonger i elitserien innan det är dags att ta klivet över till NHL och Washington Capitals. Draftad som nummer 11 år 2011.

* Emil Djuse, 19. Södertäljeback som inte tidigare varit med i juniorsammanhang, men har blivit en av Rönnbergs favoriter i den senaste turneringen. Jämten från Östersund är odraftad.

* André Burakovsky, 17. Gamle storspelaren Roberts son. Spelar allsvenskt i Malmö – men behöver härdas i tuffare omgivning än allsvenskan. Ännu inte draftad.

Alla dessa spelare passar in i Frölundas nya filosofi, där det ska byggas från grunden och inte värvas dyrt och ekonomiskt äventyrligt.

– Mikael Vikstrand är nummer ett för Rönnberg. Men i och med att Vikstrand och Tom Nilsson passar så bra ihop är han intresserad av honom också. De två spelarna är väldigt mogna vid sidan av isen, säger GP:s uppgiftslämnare.

När Roger Rönnberg startar i Frölunda är inte officiellt, men Kent Johanssons kontrakt går ut den 30 april.

Vecka 3 kommer dock Frölunda att gå ut med all information om den nya organisationen.

Och som GP skrev i veckan som precis passerat: Doug Lynch lämnar Frölunda – hans nya klubb finns i Österrike, Salzburg - samma klubb han kommer ifrån. Plus att JVM-spelaren Sebastian Collberg kallas hem från Örebro och får en ny chans att slå sig in i laget.

Mest läst