Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
rylander

Frölunda tar hjälp av det vi inte ser

Det finns saker som vi dödliga på läktaren aldrig ser. Är det sånt som tar Frölunda långt i år? Kanske det.

Det sägs att det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Men just i hockeyn är det fint att ha koll på tekningsprocent, plusmål och förstås skottprocent.

Vem tror ni exempelvis skjuter allra bäst i Frölunda?

Jodå, det är den skadade kaptenen. Joel Lundqvist har satt 19 av 86 skott, en procent på fina 22.35 – och det är även bäst i hela SHL.

Så visst hoppas vi att helrenoveringen av Lundqvist varken kostar för mycket eller dröjer för länge.

MEN STATISTIKEN FÅR en större och större roll. Jag vet inte om ni sett den verklighetsbaserade basebollfilmen Moneyball med Brad Pitt och Philip Seymour Hoffman, men handlingen är i alla fall enkelt förklarad så här:

Med strikt spelarbudget och databaserade statistikanalyser hittade Oakland Athletics den bästa truppen – och ett vinnande lag.

I dag försöker Frölunda att kopiera metoden hockeymässigt – och har anställt förre hockeybloggaren Petter Carnbro från Lysekil för att hålla koll på den avancerade statistiken, den som för en vanlig åskådare är betydligt mer krånglig och svårtolkad än en deltävling av Melodifestivalen.

Det mäts exempelvis puckinnehav, zonstarter, vilka spelare som startar spelet bäst – och till slut ska analyserna ge resultat i slutspelet.

FAST DÅ HAR förstås ingen räknat med det som kallas otur – och de skador som just den kan ge.

Det finns en risk att Joel Lundqvist inte spelar mer i grundserien – och backen Lukas Bengtsson genomför en artroskopi på sitt sargade knä i dag. Det beskedet, eller det resultatet, kan vara oerhört viktigt för Frölundas slutspel. Om menisken har lossnat igen är det färdigspelat för säsongen ...

Att dessutom Elias Fälth får kliva av oroar också. Det behövs inte fler skador nu.

DET GLÄDJER MIG dock att Andreas Johnson hittar målet igen. Visst, Jonas Gunnarsson i Malmö-målet gör först en tabbe – men det målet väcker målsinnet hos den Maple Leafs-utlånade liraren ...

Det kommer mera, läckert framspelad av Joey Crabb – och nu har Johnson skjutit lika många mål som Joel Lundqvist i skytteligatoppen. 19, alltså. Och 20 i skottprocent. Var femte sitter!

FÖRRESTEN: Lilla Härryda HC, som håller till i Landvetters ishall, fortsätter att plocka fram elitspelare. Ni kanske känner till Christoffer Persson och John Nyberg i Frölunda och Anton Blidh i Providence Bruins ... men vem har koll på Mattias Elfström?

19-åringen gör sin första SHL-match för Malmö – och visar att det via Bäcken HC och Borås HC också går att ta sig till högsta serien.

Utan minsta hjälp av Frölunda.

TILL SIST: Scenerna efter matchen, när varje Frölundaspelare kramar om ratade Oliver Bohm, numera i Malmö, framkallar nästan en tår i ögonvrån.

Fint.

Plus

Hyllningen. Det är fint att Frölunda låter Anna Amholt från Hovås och Jennifer Carlsson från Göteborg HC få ta emot publikens applåder före matchen. För söndagens OS-guld, alltså.

Minus

Skadeoron. Utan Joel Lundqvist och Lukas Bengtsson har Frölunda ett betydligt svagare lag.

Mest läst