Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/7

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Från röd stuga till nyfunkishus

  Högt uppe på en bergknalle ligger nyfunkishuset i svart och vitt. Det är svårt att föreställa sig att det under det eleganta skalet döljer sig en vanlig sommarstuga från början på 1960-talet.

  Innan Mirjana Niklasson och hennes man Stefan flyttade till det lilla huset i Bräcke bodde de i ett stort hus på 300 kvadratmeter i Sund söder om Uddevalla. Men när barnen var utflugna och paret ville göra annat på fritiden än att ta hand om ett stort hus började de leta efter nytt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi ville bo nära havet men hittade inget som var tillräckligt litet, berättar Mirjana.

  Efter en tids letande åkte Stefan och tittade på en liten sommarstuga i Bräcke norr om Ljungskile. Mirjana var bortrest och jobbade så Stefan berättade per telefon att huset kändes rätt och hade rätt läge, men att själva huset inte var så fint.

  De slog till och flyttade in och bodde in sig under 1,5 år och kände efter vad de ville göra med huset.

  – Jag trivdes så bra inne och med utsikten, men utsidan mådde jag illa av. Den var så förfärligt ful, det såg ut som en skokartong med svart tak.

  Det här var det tredje huset som paret byggde om och den här gången var det Mirjanas tur att bestämma hur det skulle se ut.

  – Det här är min vision. Jag ville ha nyfunkisstil som skulle smälta in någorlunda i omgivningen, men inte för mycket. Jag ville ha mycket glas och fria utrymmen. Sedan var ljuset viktigt, jag tycker inte om när det är mörkt.

  Som utgångspunkt samlade Mirjana bilder från olika tidskrifter och foton hon tagit själv. På nätet hittade Mirjana och Stefan arkitekten Emma Richardsdotter Tollig.

  – Jag gillar hennes stil och vi har följt hennes ritningar till punkt och pricka.

  Från början ville Mirjana ha en inglasad altan. Men arkitekten hade andra planer, berättar Mirjana.

  – "Varför det?" sa hon, "du kan göra hela huset till en inglasad altan med stora fönster".

  Så de tänkte om och gjorde huset så ljust som möjligt, med stora glasytor neddragna ända till golvet och helglasade dörrar i alla väderstreck. I taket över altanen är det två stora glasrutor.

  – Emma Richardsdotter Tollig är smartast, det är en genial idé med fönster i taket på altanen för att det inte ska bli mörkt inomhus, säger Mirjana.

  Villan är mycket mindre än vad man tror när man ser den från utsidan. Ytan är inte mer än 79 kvadratmeter. Kanske blir ögat förvillat av läget uppe på en bergknalle, kanske är det taket som dragits ut över altanen som ger en illusion av något större. Det fantastiska är att villan är exakt samma hus som tidigare, men med ett helt annat uttryck. Villan var en typisk sommarstuga från början av 1960-talet som var om- och tillbyggd tre gånger innan Mirjana och Stefan köpte den. På klassiskt sommarstugemaner hade man först byggt in en altan, sedan byggt in en altan till, därefter lagt till ett extra sovrum och byggt in en veranda till badrum.

  Nu är tre små rum sammanslagna och det har blivit en stor öppen yta med vardagsrum och matplats i ett. Badrummet var redan i ordning när Mirjana och Stefan flyttade in så det behövde de inte röra. Köket från Ballingslöv har Mirjana planerat. Hon älskar att laga mat och hade en bestämd uppfattning om hur köket skulle vara. Det skulle ha enbart en arbetsyta och kyl och frys inom armslängds avstånd; nära till allt så hon inte behöver röra sig för mycket.

  – Parallellkök är det bästa. Det är lite compact living, enda kruxet är att när jag handlar får jag tänka efter var jag ska ställa varorna, säger hon.

  Köket är öppet mot matplatsen och utdragslådorna som innehåller tallrikar och bestick är praktiskt placerade närmast matbordet. Vid ombyggnaden blev det plats i köket för en helglasad dörr ut till husets baksida.

  – Det blev världens bästa morgonljus i köket, och en perfekt morgonhörna utanför, med världens bästa lä. Det här hörnet är min lilla oas, här är man för sig själv med morgonkaffet, ingen som ser och det är väldigt tyst.

  I andra änden av huset ligger sovrummet med utgång direkt till altanen, och ett extra rum som ska bli Mirjanas syrum. Att sy är Mirjanas hobby, hon har till exempel gjort lapptäcket de har som överkast och alla kuddarna som pryder sängen. Det lilla huset värms till stor del med en Contura täljstenskamin. Vår och höst använder de enbart kaminen, bara på vintern slår de på luftvärmepumpen. I badrummet är det golvvärme så där är det alltid varmt. En varmvattenberedare står för varmvattnet. Husets stomme är intakt, den var bra och välisolerad, så de har bara lagt ny panel ovanpå den gamla och målat med falusvart. De vita delarna är målade med vit linoljefärg.

  – Linoljefärg är lite besvärligt att måla men när färgen mattas behöver man bara linolja den, säger Mirjana.

  Förutom innertaket har Mirjana och Stefan har gjort allt arbete inomhus själva. Ute har de överlåtit jobbet på hantverkare. Det gamla taket är bortlyft och ett nytt har lagts på limträbalkar som också bär upp det taket över altanen. Redan finns en altan mellan huset och uthuset.

  – Det var så roligt när vi byggde altanen mellan huset och uthuset. Det bästa som finns är när vi bygger ihop, varje sommar måste vi ha ett projekt, säger Mirjana.

   

   

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.