Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Från ord till handling med Amason

  Amason består av medlemmar från den svenska indieliten och en Britney Spears-producent. Det är med andra ord inte konstigt att bandet är omsusat redan innan den första ep:n släppts.Själva vill de bara skapa musik utan förutsättningar.

  Otaliga band har bildats över en öl på krogen. För det mesta blir det inte mer än snack - Amason är undantaget som bekräftar regeln.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Medlemmarna träffades i december och sedan dess har de både hunnit släppa en uppmärksammad låt via musiktjänsten Soundcloud och livedebutera.

  Det kan man tacka Pontus Winnberg, känd från producentduon Bloodshy & Avant som bland annat arbetat med Britney Spears, för.

  -Om man involverar sig med Pontus så händer det helt plötsligt saker. Han är en av få människor som går från ord till handling. Helt plötsligt var jag med i ett band och vi hade spelningar, säger Amanda Hollingby Matsson som står för sången på Amasons första låt "Margins".

  Supergrupp

  Amanda Hollingby Matsson ägnar sig till vardags åt soloprojektet Idiot Wind. I Amason ingår också medlemmar från Dungen och Little Majorette.

  Det går således inte att komma ifrån att Amason är något av en indiesupergrupp.

  -Det är ett roligt ord. Men det har verkligen inte varit en ambition att försöka skapa en supergrupp. Vi ser oss först och främst som en grupp människor som gör musik tillsammans på ett förutsättningslöst sätt. Vem som har gjort den eller den melodin är inte det viktiga, säger Amanda Hollingby Mattsson.

  Musiken i sig beskriver hon som en blandning mellan Abba och Bingsjöstämman.

  -Det känns som att musiken är ganska väl fördelad mellan våra respektive uttryck. Man bidrar med det man kan. Någon kanske har en fascination för bra syntljud, andra tycker om folkmelodier och någon spelar som en 70-talstrummis, säger Amanda Hollingby Matsson.

  Efter spelningar på Debaser Medis i Stockholm och Göteborgs Filmfestival väntar en ep med Amason senare i vår. Vad som händer sedan är det ingen som vet.

  -Det känns som att det här bara ramlade i gång och så får man se om det ramlar framåt eller rakt ner i backen på en gång, säger Amanda Hollingby Matsson.