Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Från mobbad till världsstjärna

Isabelle Gulldén, 21, har tagit det sista steget. Under EM har hon visat att hon är en världsspelare. Men vägen dit har varit snårig.

Det är dagen efter den sensationella segern över hemmanationen och OS-mästaren Norge. Det svenska laget har klarat sig från magsjukan som härjar på hotellet, i foajén intervjuas delar av truppen inför kvällens möte med Frankrike.

Svensk seger och laget är ytterst nära en historisk EM-semifinal. Det finns en spelare som lyser lite mer än alla andra och det är inte enbart medier som hyllar henne. Motståndare och ledare är alla överens. Isabelle Gulldén övertygar.

- Kul att de har respekt för mig. Det är ett bevis på att jag är på rätt väg, säger Gulldén som är hett eftertraktad av fler klubbar än Sävehof.

- Jag har inte tänkt på det så mycket. Jag har fått ett nytt kontraktsförslag av Sävehof, som jag får ta ställning till efter EM.

Med rätt träning har Gulldén blivit både snabbare och mer explosiv. Hennes uthållighet är imponerande och i det defensiva jobbet har hon tagit det avgörande steget.

- Tidigare har "Bella" inte riktigt velat ställa sig själv i fokus, det vågar hon nu. Hon har tagit motgångarna under VM på ett imponerande sätt, säger Magnus Johansson, assisterande förbundskapten.

VM i Kina för ett år sedan blev en ny och tung erfarenhet för Gulldén som i april berättade för GP om tiden då hon mitt under mästerskapet insåg att hon inte räckte till. Den brutala sanningen gjorde att självförtroendet gick i sank. Insikten fick henne att söka upp förbundskaptenen Per Johansson. Samtalet blev tufft.

Per var ärlig och spädde på det hon redan visste: "Vill du bli en bättre handbollspelare måste det till en förändring".

Att under hela sin uppväxt och fram till debuten i A-landslaget få veta att man är en av landets största talanger som snart ska bli en världsstjärna hade till sist blivit en belastning.

- Jag kunde inte leva upp det som alla förväntade sig av mig. Sedan tror jag det som hände mig när jag var liten också spelade roll i allt det här, säger Gulldén och berättar om tiden då hon växte upp i Floda, ett par mil utanför Göteborg.

- Jag blev mobbad, det fanns de som tyckte att jag var tjock. Det var skitjobbigt. Jag ville inte berätta för någon varför jag mådde dåligt.

När familjen sedan valde att lämna Floda och flyttade till Partille vände allt.

- Från att varit mobbad så blev jag plötsligt populär, det säger en hel del om hur vissa människor fungerar, säger Gulldén och minns tillbaka hur det var då hon stötte på en av dem som mobbat henne.

- Vilken underbar känsla det var när jag insåg att jag kommit så mycket längre än honom. Falska människor är det värsta som finns.

Efter samtalet med Johansson fick Gulldén uppbackning av både förbundet och Sävehof som utredde hennes matvanor och träningsupplägg. Det visade sig att hon hade tränat alldeles för tungt, med för mycket vikter.

Ett år efter misslyckades i VM är situationen en annan. Gulldén är i sitt livs form och har under Sveriges EM-succé visat att hon för tillfället är en av världens bästa handbollspelare.

- Jag tror verkligen på det jag gör och är så mycket tryggare i mig själv, både när det gäller mitt spel och utanför planen.

Självförtroendet är tillbaka och Gulldén har slutat att bry sig om vad andra tycker och tänker.

- Det fanns en tid då jag tog åt mig allt som stod i tidningarna och allt annat som sades om mig. Jag bryr mig verkligen inte längre vad folk tycker. De kommer inte åt mig.

Mest läst