Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Frågor och svar om budgeten

  Idag kommer den nya budgeten för 2008. Men varför promenerar finansminister Anders Borg med budgetpropositionen?
  Att promenera från finansdepartementet till riksdagen med budgetpropositionen, eller nådiga luntan som den kallades förr, är en gammal tradition som redan Gunnar Sträng gjorde på sin tid.

  I vilken form bär han budgeten?
  I våras bar Anders Borg hela luntan i pappersform. Men Per Nuder (s) bar 2005 budgeten i ett usb-minne och Bosse Ringholm (s) hade budgetpropositionen på en cd-skiva. Frågan är hur Anders Borg gör i dag. En höstbudget i papper väger runt 7,1 kilo enligt finansdepartementets senaste vägning.

  När går finansministern?
  Klockan 9.40 börjar promenaden som utgår från Karduansmakargatan i Stockholm och följs av media och ibland också protester. En av de mer spektakulära protesterna var när Bosse Ringholm fick en tårta kastad i ansiktet 2001.

  Klockan 10 kommer budgeten att lämnas till riksdagen och riksdagsdebatten startar.
  I samband med detta presenteras budgeten av övriga ministrar och riksdagsledamöter runt om i landet. Till Göteborg kommer integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

  Vad är budgetpropositionen?
  Det är regeringens förslag till statens inkomster och utgifter kommande år. Den innehåller förslag på hur statens pengar ska fördelas.

  Vad är det för skillnad mellan vår- och höstbudgeten?
  Vårbudgeten innehåller regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. Höstbudgeten är betydligt mer detaljerad och mer omfattande, 12 volymer mot vårbudgeten som omfattar en volym. Alla myndigheter exempelvis får sina anslag rent konkret angivna.

  Vilka är de stora posterna?
  Socialförsäkringarna som ersättningar vid sjukdom och handikapp är en stor post. Hälso- och sjukvården, arbetsmarknadsfrågor, ekonomisk trygghet för familjer och barn, utbildning- och universitetsforskning samt försvaret är några exempel på stora poster i höstbudgeten.

  När ska budgeten godkännas av riksdagen?
  Budgeten behandlas under hela hösten.
  Under oktober månad får riksdagsledamöterna lämna in motioner om budgeten och oppositionspartierna lämnar in en alternativbudget.
  Under november diskuteras budgeten och beslut fattas om utgiftstak i finansutskottet. I mitten av december klubbas höstbudgeten.
  Vad är en finansplan?
  Det är den politiska inriktningen i budgeten, en politisk text.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.