Frölunda går in i Göteborgsgirot

ANNONS
|

Bläcket på avtalet har knappt hunnit torka när parterna skakar hand. Göteborgsgirot är inte längre enbart Gais cykeltävling – utan lika mycket Frölundas, sedan den 28 augusti. Hockeyföreningen går in som ny samarbetspartner, köper 40 procent. Kvar finns Gais med 40 procent och stans kvällstidning med resterande ägarandel.

– Det här är en klok investering för framtiden, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Att Frölunda, som förra säsongen backade nästan fem miljoner kronor, köper in sig i arrangemanget ser inte Grauers som något märkligt.

– Styrelsen har jobbat med hur vi kan utveckla vår affär. Vi har startat ett dotterbolag som ska jobba med affärsutveckling och har haft bra diskussioner med Gais en längre tid. Det slutade med att vi beslutade att gå in som ägare för att utveckla Göteborgsgirot ... och självklart är det i grunden för att tjäna pengar. Det ska vara bra ekonomiskt för Frölunda Hockey, säger Mats Grauers.

ANNONS

Exakt hur mycket Frölunda HC betalar för att få vara med på cykelloppet får parterna, enligt det nytecknade avtalet, inte tala om – men att det handlar om ett sjusiffrigt belopp är ingen vågad gissning.

Med Frölundas nya ägarroll försvinner Göteborgsgirot från Gais, blir ett fristående bolag – fritt från föreningarna. Fredrik Lundgren följer med som projektledare och en helt ny organisation kommer att byggas upp.

– Det är den stora förändringen. Det känns bra – att i stället för att sitta under en förening kommer vi att kunna utvecklas i bolagsform. Frölunda är en väldigt stark partner i Göteborg, säger Fredrik Lundgren för GP.

Frölunda ser Göteborgsgirot som ett sätt att stärka varumärket, bygga upp ett enat Göteborg – där folkhälsan också finns i fokus. Plus att i längden kunna utöka sin spelartrupp.

– Vi ska spela i Europa de kommande åren. Och det nya sättet vi spelar hockey på ... det tär på krafterna. I framtiden kommer vi att ha en större trupp för att kunna orka spela över 70 matcher, berättar Mats Grauers.

Hur stor blir den – 35 man i stället för dagens 25?

– Ja, åtminstone 30 man, säger Grauers.

Den första upplagan av Göteborgsgirot gav 4 000 anmälda – och 3 000 som väl kom till start. Det gav ett resultat som slutade med en blygsam vinst.

ANNONS

– Och det är fantastiskt år ett, säger Mats Grauers.

Men Göteborgsgirot kommer att ändras på fler sätt. Det startas ett halvgiro – på drygt tre mil, plus att Göteborgs Cykelfestival flyttas till samma dagar som själva Göteborgsgirot, för att få arrangemanget att växa på stan – likt ett cykelns Way Out West.

En annan nyhet är att på Ullevi kommer en hel evenemangsby att växa upp till tävlingsdagarna den 3 och 4 maj – plus att staden Göteborg kommer att involveras mer i tävlingen.

– Vi kommer att växa till minst det dubbla från förra säsongens deltagarantal, tror Fredrik Lundgren.

– Vi ser en potential att kunna växa fyra-fem gånger så mycket. Och det finns ett väldigt stort intresse från kommunen – vi har blivit väldigt väl bemötta, fyller Mats Grauers i.

FAKTA: GÖTEBORGSGIROT

Vad: Ett cykellopp som Gais startade 2012, tillsammans med stans kvällstidning. Sedan 28 augusti finns – som GP avslöjar i dag – alltså Frölunda HC med som partner. Göteborgsgirot är numera ett eget bolag, fritt från föreningarna.

Antal deltagare: 4 000 anmälda i våras, 3 000 på startlinjen. Minst det dubbla kommer att cykla nästa år, helgen den 3-4 maj. Även en barnklass kommer att finnas.

ANNONS

Aktuellt: I dag startar anmälningarna till halvgirot – det nya loppet som bara kommer att vara drygt tre mil långt. Du läser mer på hemsidan goteborgsgirot.se

ANNONS