Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

FP-politiker vill byta ut Jan Björklund

Jan Björklund blev riksdagsvalet största förlorare. Nu vill Kungälvs kommunordförande Elisabeth Mattsson att han byts ut.

Elisabeth Mattsson har varit Folkpartiets toppnamn i Kungälv sedan 2006 och kommunfullmäktiges ordförande lika länge. Inför årets riksdagsval var hon andranamn på partiets bohuslänska lista.

På sin facebook-sida skriver hon nu att Jan Björklund bör lämna plats åt någon annan.

– Folkpartiet var valets största förlorare. Vi gjorde vårt näst sämsta resultat någonsin. Då är det självklart att man måste ifrågasätta sin ledare, säger Elisabeth Mattsson.

Elisabeth Mattsson anser att Jan Björklund gjort ett bra jobb men att det krävs en nystart.

– Det är lätt att fastna i gamla tankar. Jan Björklund har varit tydlig med sina socialliberala värderingar, men i valrörelsen kan jag tycka att vi ändå inte hade någon särskilt socialliberal profil, säger hon.

Efter valförlusten har den offentliga debatten om Jan Björklunds ledarskap i stort sett uteblivit. Partistyrelsen förklarade redan efter någon dag att man hade fortsatt förtroende för sin ordförande.

– Men jag tycker inte det har varit tyst internt, i sociala medier till exempel. Där har jag sett flera öppna förslag om att byta partiledare. Tyvärr finns det många som tycker att man skadar partiet när man diskuterar det här. Och det är väl mycket därför som det har blivit lite tyst kanske, säger Elisabeth Mattsson.

Jan Björklund själv vill inte kommentera utspelet. Men Lars Tysklind, ordförande för Folkpartiet i Bohuslän och medlem i partiets valutvärderingsgrupp, säger till GP att avgångskravet enbart speglar Elisabeth Mattssons egen uppfattning.

– Det kommer inte från länsförbundet. Vi har inte diskuterat frågan alls, säger han.

Lars Tysklind uppger att partiledarskapet hittills har varit en icke-fråga i arbetet med att utvärdera det svaga valresultatet.

– Jan Björklund har ett starkt stöd. Men det är klart att vi måste fundera över varför vi inte kom fram bättre i valrörelsen när mycket kom att handla om våra frågor, säger Lars Tysklind.

Elisabeth Mattsson ser flera möjliga efterträdare till Björklund – Maria Arnholm, Erik Ullenhag och Birgitta Ohlsson till exempel.

– Helene Odenjung i Göteborg är väldigt bra också. Jag tror aldrig vi har sett så många starka kandidater tidigare, säger Elisabeth Mattsson.

.

FAKTA: Två raka väljartapp

  • Folkpartiet var riksdagsvalets största förlorare, mätt i andelen tappade röster. Partiet blev av med nästan en fjärdedel av sitt stöd och slutade på 5,4 procent.
  • Även i valet 2010, då Jan Björklund för första gången mötte väljarna som partiledare, blev det ett tapp för partiet. Folkpartiet fick då 7,1 procent av rösterna.
Mest läst