Fotograf dog av skottskador

På fredagskvällen kom besked om det första dödsfallet bland journalister i Kairo.

ANNONS
|

En enorm våg av attacker mot journalister har gjort arbetsförhållandena för världens medier extremt vanskliga i Egypten.

Statskontrollerade egyptiska medier och inrikesministeriet har hetsat mot utländska journalister de senaste dagarna. En våg av attacker, misshandel, gripanden, hot och trakasserier har följt, främst utförda av civila som är lojala till president Hosni Mubarak.

Utan närvaro på gatan är det svårare att veta vad som händer, vilket många anser är regimens mål för att utan granskning slå ner de regimkritiska.

På fredagen avled en egyptisk fotograf till följd av de skottskador han fick under sammandrabbningarna i Kairo den 28 januari. Han sköts när han fotograferade händelserna på Tahrir-torget från sin balkong, skriver amerikanska LA Times på sin hemsida som hänvisar till den statliga egyptiska tidningen al-Ahram.

ANNONS

"Vid medvetande"

Under fredagen stannade några mediebolag på hotellen men de allra flesta syntes på Tahrir-torget i Kairo – själva epicentrum för händelserna.

Egyptiska armén hade fått order om att hjälpa utländska journalister och skydda dem från de civilklädda våldsverkarna. Och på kvällen posterades beväpnade soldater ut vid hotell Mariott där flertalet av de utsända utländska journalisterna i Kairo bor.

Soldaterna grupperade sig runt hotellet, och enligt vad hotellpersonalen uppgav för TT:s utsände var detta en åtgärd som sattes in för att öka säkerheten för journalisterna.

Dagen innan hade SVT-reportern Bert Sundström förts bort och misshandlats mycket svårt. Hans tillstånd var på fredagen stabilt. Sundström har sticksår i ryggen och en skallskada, men inga inre skador har hittats.

Amnestyanställda fria

Två anställda hos Amnesty International frigavs sent på fredagskvällen i Kairo. Människorättsorganisationen vädjar nu om att de övriga som greps tillsammans med dem ska släppas.

Ytterligare tre personer släpptes senare på kvällen.

Människorättsaktivisterna greps tillsammans med 30 egyptiska och internationella aktivister, jurister och journalister under en räd i torsdags.

"Jag fruktade för mitt liv"

–Jag är fruktade för mitt liv i dag, säger den egyptiske bloggaren Wael Abbas till TT.

På väg från Tahrirtorget på fredagen blev han stoppad av ett gäng huliganer.

ANNONS

–Vi försökte ta en taxi, och de trodde att vi var utlänningar. De genomsökte oss, sedan tog de oss till armén.

TT: Vad gjorde militären?

–De höll kvar oss i en timme, innan en vän kom och hämtade ut oss.

Han lämnade Tahrirtorget för ett par timmar sedan, efter att ha deltagit i demonstrationerna under dagen.

–Torget är säkert just nu, men gatorna som leder dit är livsfarliga. TT: Har du någon tilltro till att militären kan hålla det lugnt under natten?

–Jag vet inte, för jag tror att huliganerna arbetar på order av militären, eftersom de tog oss till militären. Jag tror att de har order från militären att stoppa alla utlänningar eller alla som har kameror, säger Wael Abbas.

Många fördömer

Men trots att militären sade sig skydda medierna attackerades ändå på fredagen al-Jaziras kontor i Kairo av okända gärningsmän som slog sönder utrustning. Den Qatarbaserade tv-kanalen förbjöds förra helgen av myndigheterna i Egypten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade våldsanvändningen oacceptabel.

–Det är väldigt viktigt att Egypten nu i alla dess former avstår från våld och visar respekt för internationella regler och möjligheter för journalister att vara verksamma.

USA, EU och många andra aktörer har också fördömt händelserna. På fredagen gjorde Ryssland det samma.

ANNONS
ANNONS