Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Fortsatta tågstörningar till mitten av mars

Förra lördagen brann Trafikverkets teknikhus i Olskroken ner. Nu meddelar man en prognos för när trafikläget återgå till normalt. Situationen kommer att bestå ytterligare ett tag. Vi har satt en prognos till 13 mars, säger Thomas Pettersson, chef för trafikledningen i västra Sverige.

Prognosen meddelades efter att Trafikverket under fredagsförmiddagen hållit ett krisledningsmöte kring de konsekvenser som orsakats av branden.

- De uppstod med en gång när teknikhuset brann upp, vi tappade initialt förmågan att kunna leda tågtrafik och sjötrafik, säger Thomas Pettersson, chef för trafikledningen i västra Sverige.

Efter ett kort tag kunde man återta tågtrafiken, men i begränsad omfattning. Trafikverket har fått sköta säkerhetshanteringen manuellt sedan dess, det innebär att man bara kan ta emot sex tåg i timmen.

- Vanligtvis tar vi i stället emot 30 tåg i timmen, det är därför vi har fått ställa in tåg på Bohusbanan och Norge-/Vänerbanan, säger Thomas Pettersson.

Även hamnbanan, där godstranssporterna åker från, har drabbats. Normalt sett åker det sex tåg i timmen, men i nuläget kan man bara köra tre. Det har resulterat i att man har fått prioritera viss trafik före annan.

- Vissa av de här transporterna är väldigt viktiga för basnäringen i Sverige, vi har fått prioritera utifrån samhällsnytta. Det rör sig om sådana enorma tyngder och volymer att det inte funnits något annat transportsätt, förklarar han.

Inledningsvis påverkades även sjötrafiken eftersom öppningen av Marieholmsbron skadades i branden.

- Det låg drygt tio-tolv båtar vid Göteborg och Värnen. Vi lyckades återställa trafiken där på natten mellan måndag och tisdag. På tisdag vid lunch kunde vi släppa genom de första båtarna.

Trafikverket meddelar nu att sjötrafiken går som vanligt igen.

I nuläget kan Thomas Pettersson inte besvara vad som orsakade branden.

- Det enda vi kan besvara är att det har brunnit där och att anläggningen har blivit förstörd. Nu gör både vi och polisen en teknisk undersökning. Jag kan inte uttala mig här.

Hade ni inte kunnat undvika de här konsekvenserna om ni hade en reservanläggning?

– Jag kan inte svara på den här frågan på ett enkelt sätt. Jag kan konstatera att branden fick stora konsekvenser. Vi kommer att nogsamt analysera och utvärdera det här så att vi kan dra rätt slutsatser.

Enligt Trafikverket kan den interna utredningen ta så mycket som tre månader innan den är klar.

Polisen har ännu inga definitiva besked att ge. Peter Kron, polisens förundersökningsledare, säger att det i nuläget inte finns något som antyder att det ska ha rört sig om sabotage, men den tekniska utredningen pågår fortfarande.

- Den brottsmisstanken är fortfarande kvar, vi har inte stängt den dörren, säger han.

Han meddelar att polisen troligtvis kommer att vara klara med den tekniska undersökningen först om två veckor. Fram till dess kan inte någon brottmisstanke uteslutas.

Mest läst