Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Fukushima
Japansk militär på plats för att sanera radioaktivt material i Fukushima.

Fortsatta problem i Fukushima 1

Den radioaktiva strålningen kring kärnkraftverket Fukushima 1 höjdes i natt till nivåer som hotar människors hälsa. Enligt Japans regering har strålningen nu minskat. Samtidigt har fler reaktorer fått problem med temperaturen.

Det var efter ännu en explosion i en reaktor och en brand i en annan som strålningen runt Fukushima 1 ökade markant och beskrevs som ett hot mot människors hälsa.

Den uppmätta strålningen runt kärnkraftverket ska senare ha sjunkit, säger en talesman för Japans regering på eftermiddagen lokal tid (klockan 9 svensk tid).

Tidigare rapporter gjorde gällande att strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen uppmätts.

Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

I samband med de förhöjda strålningsnivåerna i natt, svensk tid, uppmandes boende på upp till 20-30 kilometers avstånd från kärnkraftverket att hålla sig inomhus.

Samtidigt tornar nya reaktorproblem upp.

Japan meddelade på förmiddagen att man uppmätt en liten temperaturhöjning även i reaktor 5 och 6, som inte tidigare haft problem och, liksom reaktor 4, inte var i bruk när jordbävningen och tsunamin inträffade i fredags.

Enligt uppgifter kan vattnet i en mellanlagringsbassäng i reaktor 4 i Fukushima 1 ha nått kokpunkten efter branden. Vattnet håller på att koka bort, enligt en företrädare för kärnkraftbolaget Tepco som nyhetsbyrån Tepco talat med.

Kärnteknikerna vid kärnkraftverket försöker ösa in havsvatten i anläggningen för att kyla ner reaktorerna och undvika skador på deras skyddshöljen.

Regeringstalesmannen Yukio Edano sade i dag att morgonens höga strålvärden, som nu alltså ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av måndagen explosioner i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade också att den inte fått någon förfrågan om hjälp av Japan, men att den har sina strålningsexperter redo om en sådan förfrågan skulle inkomma.

Det var en bassäng för använt kärnbränsle i Fukushima 1 som brann i natt och radioaktivitet släpptes ut i atmosfären. Branden i mellanlagringsbassängen under reaktor 4 är släckt, enligt myndigheterna.

På grund av det radioaktiva läckaget har japanska myndigheter också beslutat att införa flygförbud i luftrummet över kärnkraftverket, uppger transportdepartementet i Japan för tv-kanalen CNN.

En representant för Tepco sade tidigare under natten att man inte trodde "att reaktorhöljet fått sådana skador som ett hål". Slutsatsen drog bolaget av att "strålningsnivån inte sprungit i höjden".

Samtidigt kom rapporter om förhöjd strålning i Tokyo, 25 mil från kärnkraftverket. Men enligt regeringstjänstemän bedömdes den inte vara så hög att den skadar människor.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Tepco evakuerade under natten all personal från reaktor 1 och 2. Kvar är bara omkring 50 personer som försöker pumpa in vatten för att kyla kärnbränslestavarna.

På Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har man naturligtvis följt nattens händelser i Japan noga.

-Läget har förvärrats. Då handlar det framför allt om explosionen i reaktor 2 som skadade inneslutningen och där det nu läcker (radio)aktivitet, säger Anders Hallman på SSM. -Tanken är intakt, men det är lite osäkert hur man klarar kylningen av härden. Men aktivitetsspridningen är inte så stor, tillägger han.

Då är problemen större i reaktor 4 som under natten eldhärjades, enligt Anders Hallman.

Att använt kärnbränsle förvaras i vattenbassänger inuti reaktorbyggnaderna är inte ovanligt och strider inte mot några regler, påpekar Anders Hallman. Det är dock oklart om det bränslet ligger under vatten eller om det nu ligger öppet.

Anders Hallman understryker att det inte finns någon risk för att radioaktivitet från Japan sprids till Sverige i någon större omfattning.

Grafik
sy51aac3.jpg
sy51acd0.jpg
Mest läst