Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den norska kusten har fått smaka på höga vågor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatta brister i tågtrafiken

Cirka 300 abonnenter är utan ström i Västra Götaland. Stormen fortsätter att orsaka stora problem för SJ.

SMHI utfärdade en klass 1-varning på annandagen för Västsverige och Norrland eftersom vindarna under natten mot tisdagen förväntades landa på över 20 meter per sekund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På grund av blåsten har problemen med strömavbrott hållit i sig runt om i landet. Natten mot tisdagen var närmare 52 000 av Fortum, Vattenfall och Eons kunder strömlösa.

Vid 15-tiden på tisdagen var cirka 300 av Vattenfalls kunder i Västra Götaland utan ström.

Elbolagen uppger att om inget oförutsett inträffar kommer samtliga elabonnenter att få tillbaka strömmen under dagen.

Tågen väntas börja rulla i norr

Senaste budet från Trafikverket är att tågtrafiken på Mittbanan mellan Storlien och Östersund är stängd. Ny prognos kommer igen klockan 18 på tisdagskvällen.

Sträckan Kil–Hällefors på Bergslagsbanan beräknades öppna på eftermiddagen men är fortsatt stängd. Ny prognos väntas kl 21.

Värmlandsbanans Laxå–Degerfors är stängd och prognos väntas klockan 16.30.

Ett kontaktledningsfel mellan Ånge och Sundsvall kan komma att påverka ett tågpar på Mittbanan enligt Trafikverket. Tågresenärer hänvisas till respektive tågföretag för information om inställda avgångar och eventuell ersättningstrafik.

Vindarna kulminerar

Vädret håller på att stabilisera sig, enligt SMHI. Vindarna har kulminerat på de flesta håll, även om det fortsätter att vara blåsigt i fjällen. Den utfärdade klass 1-varningen kommer att ligga kvar från Dalafjällen och norrut. Söderöver väntas varningen försvinna.

– Det ligger nu varningar i nordvästra Götaland och upp över Örebro och Värmland, men där kommer vindarna att avta under förmiddagen. Det kommer att vara fortsatt småblåsigt, men det är inget varningsläge där, säger Lisa Frost på SMHI till TT.

Den som hoppas på snö i södra Sverige lär bli besviken.

– I morgon har vi ett nederbördsområde som letar sig in över landet, men det är så milt i söder så det faller som regn. Över Norrland faller det som snö, men där finns det redan snö, säger Lisa Frost.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.