Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Trafikproblem. Stopp på riksväg 40 vid Tolkabro väster om Ulricehamn.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fortsatt risk för halka

  Strömlöshet, trafikkaos och höga vattennivåer förde stormen Sven med sig i Västra Götaland. Under fredagskvällen började högvattnet att sjunka undan.

  Stormen medförde stora problem för elnätet. Som mest var 28 000 kunder i Göteborg utan ström under natten till fredag. Fjärrvärmeproduktionen kom dock igång igen under fredagsmorgonen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I Torslanda, Tuve-Säve och Gunnared hade drygt 800 kunder fortfarande strömavbrott under fredagen. Göteborg Energi meddelade vid 23-tiden att de flesta hade fått tillbaka strömmen. Ett tiotal kunder var då fortsatt delvis strömlösa i Torslanda.

  Vägarna

  Älvsborgsbron öppnade redan vid 07-tiden på fredagsmorgonen. Men budskapet om att bron var stängd visades långt efteråt på de informationsskyltar som står uppsatta runt om Göteborg. Enligt Trafikverket hade man tekniska problem som gjorde att tavlorna visade fel information.

  Under natten till fredagen fick polisen in rapporter om cirka 90 trafikhinder – mest nedfallna träd.

  På väg 40 mellan Borås och Ulricehamn fick tre lastbilar stanna. Glashalkan gjorde det omöjligt att köra. Följden blev långa köer vid Tolkabro i båda riktningarna.

  Polisen halkvarnade i stora delar av länet och risken för fallande träd på trottoarer och vägbanor var på fredagen fortfarande stor. Men polisen hade inga allvarliga olyckor inrapporterade.

  Trafikverket varnade under dagen även för halka på mindre vägar och gångbanor. Det var fortfarande aktuellt under kvällen, uppgav Dennis Weiler på Trafikverket i Göteborg.

  Samtidigt var det, vid 20-tiden på fredagskvällen, inga större störningar i trafiken.

  - De tvärstopp vi hade tidigare i dag, med stillastående långtradare på väg 40 vid Ulricehamn och på 47:an kring Falköping, har löst upp sig.

  Tåg och bussar

  Även Västtrafik har rapporterat om massor av trafikstörningar. Vid 20.30-tiden meddelade dock de att den mesta trafiken hade kommit igång igen.

  I Skövde var dock fortfarande flera busslinjer indragna och tåg mellan Uddevalla och Strömstad var inställda fram till lördag morgon. Även Alingsås-tågen har haft störningar i tidtabellen.

  Det har dessutom varit stora problem med trafiken mellan Skövde och Falköping på grund av is och snö i växlar. Detta innebar förseningar för vissa tåg.

  Det gick på fredagskvällen inga tåg mellan Halmstad och Malmö. Tåg från Göteborg till Malmö stannade därför i Halmstad, och det rådde brist på ersättningsbussar. Många tillgängliga busschaufförer hade då redan kört för länge, och behövde vila för att få fortsätta köra, enligt Jens Holm, enhetschef på Veolia, som kör Öresundstågen.

  - Vi garanterar bara transporten ner till Halmstad, men sen är det inte säkert att man kommer vidare, eller rättare sagt när man kommer vidare, säger han.

  Tågtrafiken väntades inte börja igen förrän tidigast på lördagsmorgonen.

  Sjöfart

  Färjan till Knippla och Hyppeln i norra skärgården kunde inte ta biltrafik från halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen, på grund av höga vattennivåer. 21.35 meddelade Trafikverket att problemet var avvärjt och att färjan skulle gå som vanligt igen.

  De höga vattennivåerna som stormen förde med sig började sjunka undan under fredagskvällen.

  - Det var 1,2 meter över normalt vid 18-tiden, nu har det sjunkit tillbaka och ligger på ca 80 cm i Göteborgs hamnområde. Det är 40 cm som har sjunkit bort på fyra timmar, så det är tacksamt, säger Lars Larsson, på räddningstjänstens ledningscentral.

  Flyg

  Under fredagen drabbades även Landvetter flygplats av flera inställda flyg och förseningar.

  För lördagen ser det bättre ut, på fredagskvällen rapporterades endast SAS lördagsflight till Köpenhamn 06.30 som inställd.

  Arlanda drabbades ännu hårdare med ett stort antal inställda flighter, men även där ser situationen ut att lätta på lördagsmorgonen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.