Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Fortsatt ras för Juholt

Socialdemokraternas ras fortsätter. I söndagens GP/Sifo-mätning ligger partiet på den rekordlåga nivån 25,4 procent. Miljöpartiet ökar kraftigt.

30,3 procent i oktober, 27,4 procent i november och nu 25,4 procent. Så ser höstens utveckling ut för Social­demokraterna. Månad för månad ligger förändringarna inom felmarginalen, men trenden är tydlig och allvarlig för partiet och parti­ledaren Håkan Juholt.

Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Socialdemokrater för tro och solidaritet, anser att siffrorna är oroväckande ur Socialdemokraternas synvinkel.

- Det visar att det börjar bli ont om tid för Håkan Juholt. Många hade hoppats att botten var nådd och att man skulle konsolidera sig och sakta vandra uppåt, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Han tillägger:

- Om vi har motsvarande siffror våren 2012 kommer partiet fråga sig om man verkligen vill gå till val med Håkan Juholt som partiledare. Den frågan kommer att väckas på olika håll i partiet.

Samtidigt finns ingen annan given kandidat?

- Det är en av de starkast återhållande krafterna i den här processen. Att inte fortsatt ge Håkan Juholt chansen utan ge sig in i en ytterst osäker valprocess är en utveckling de allra flesta värjer sig från.

Frågan är var Socialdemokraternas bottennivå kan ligga? Statsvetaren Sören Holmberg har talat om en nivå kring 15 procent.

Det gör också Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo:

– Vi mätte det inför valet och det är runt 15 procent som är kärnväljare och uppger att de aldrig kommer att gå till något annat parti. Men vi har inte mätt andelen kärnväljare med Håkan Juholt som partiledare.

I Göteborgsområdet är det nu 19,2 procent som stödjer S, och andelen i Stockholmsområdet är nere på 14,8 procent.

Inom det rödgröna blocket går det desto bättre för Miljöpartiet som med 12,3 procent når rekordet i en Sifo-barometer och kraftigt har ökat sedan valet 2010 då man fick 7,3 procent.

Det är framför allt från Socialdemokraterna som de stora väljarströmmarna till Miljöpartiet har gått det senaste halvåret. Det visade SCB:s stora partisympatiundersökning från förra veckan.

Även om partiledarbyten med automatik inte innebär någon uppgång för partierna – och hittills inte gjort det för Centerpartiet – är frågan vad en ny V-ledare kan betyda för besvikna S-väljare. För en vecka sedan blev Jonas Sjöstedt valberedningens kandidat.

Ulf Bjereld tror att det kan bli en konkurrens inom det rödgröna blocket.

- Jonas Sjöstedt har förstås ambitionen att ta väljare från Socialdemokraterna, men det finns också väljare att plocka från Miljöpartiet. För Socialdemokraterna består Jonas Sjöstedt-utmaningen i om man ska konkurrera om vänsterväljarna eller om man i större utsträckning ska söka sig mot mittenväljarna, säger han.

Ställningen mellan blocken är nu 49,6 procent för regeringspartierna och 44 procent för de tre rödgröna partierna.

Moderaterna är uppe i 34,4 procent, vilket är 4,3 procentenheter högre än valresultatet. De övriga borgerliga partierna ligger klart under sina valresultat och Kristdemokraterna fortsätter att balansera runt 4-procentsspärren.

Mest läst