Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fortsatt kräftgång för Sahlin

Socialdemokraterna fortsätter gå tillbaka och får rekordlågt stöd i GP/Sifos väljarbarometer. En rekordhög siffra får i stället Sverigedemokraterna med 7,2 procent.

Det finns en genomgående tendens i december månads väljarbarometer. Den visar att de partier som gick framåt i valet, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna, har fått ytterligare stöd.

De partier som gick bakåt, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har fortsatt att göra det under hösten.

Det innebär också att Socialdemokraterna med sina 26,9 procent får det lägsta stöd någonsin sedan Sifo började göra sina mätningar 1967.

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, hänvisar till hur partiet hanterat processen efter Mona Sahlins avgångsbesked 14 november.

–  Intrycket är att Socialdemokraterna fortsätter vara i gungning och att problemet är större än kopplingen till Mona Sahlin som enskild person och partiledare. Att partiet fortsätter tappa är ett tecken på att krisen är riktigt allvarlig.

Ökat i små steg

Om Socialdemokraternas stöd ligger på en bottennivå är förhållandet det rakt motsatta för Sverigedemokraterna (SD), som i valet fick 5,7 procent och i denna GP/Sifo får 7,2 procent.

SD:s ökning efter valet har gått i små steg och Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, ser ingen signifikant förändring efter självmordssprängningen i Stockholm förra helgen.

–  Den uppgång som kom efter valet, kom före terrordådet, säger han.

I sina siffror kan han däremot se att SD nu är nästan dubbelt så stort som Vänsterpartiet bland LO-medlemmar. Drygt var åttonde LO-medlem och arbetare i allmänhet skulle rösta på SD om det var val i dag.

–  Efter valet har SD stärkt sin ställning överallt utom i Stockholm (cirka 2 procents stöd) och Göteborg (4 procent) och breddats åldersmässigt.

I Norrland är stödet 7-8 procent och i Skåne 15 procent, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna fortsätter ha ett betydligt större stöd bland män än kvinnor.

KD under spärren

Enligt dagens GP/Sifo är stödet bland män 9,7 procent och bland kvinnor 4,6 procent.

För första gången efter valet faller Kristdemokraterna med sina 3,5 procent under riksdagsspärren och påminner om att partiet knappast av egen kraft skulle ha kunnat rädda sig kvar i valet.

Mest läst