Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
"Respektera Koranen" kräver demonstranter utanför USA:s ambassad i Kuala Lumpur, Malaysia.

Fortsatt ilska efter koraneldning

Känslostormen efter att amerikansk militär bränt upp exemplar av Koranen har inte lagt sig. Fredagens protester i Afghanistan blev de blodigaste hittills, med 12 dödsoffer.

Militären eldade tidigare i veckan upp exemplar av muslimernas heliga bok Koranen på Bagram-basen utanför Kabul. USA:s president Barack Obama har framfört en ursäkt till sin afghanske kollega Hamid Karzai. Obama sade att det skedde av okunskap och inte var avsiktligt, men det har inte dämpat vreden.

I stället spär händelsen på afghanernas misstro mot Nato-styrkorna, som försöker stabilisera landet inför reträtten 2014. Den tyska Isaf-styrkan i Taluqan i norr evakuerade av säkerhetsskäl sin bas på fredagen.

Hundratals afghaner marscherade mot presidentpalatset i Kabul och på andra sidan stan viftade demonstranter med talibanernas vita fana. "Död åt Amerika" och "Länge leve islam" skrek demonstranterna, som kastade sten mot polisen med helikoptrar hovrande ovanför.

Kravallpolis och militär hade intagit högsta beredskap. Två demonstranter dödades.

Runt 500 personer försökte storma det amerikanska konsulatet i Herat. Sju personer dödades under protesterna och 50 skadades. Två dödsoffer krävdes i den östliga provinsen Khost och ytterligare ett i den relativt fredliga Baghlan-provinsen i norr.

Fredagen är helig och också den officiella vilodagen, då människor i Afghanistan och andra muslimska länder samlas till bön i moskéerna.
Den 24 februari ägnades också åt protester i huvudstaden Kabul och flera provinser, sedan amerikanska soldater på militärbasen Bagram eldat upp exemplar av muslimernas heliga bok Koranen tidigare i veckan. Efter att händelsen blev känd har upprörda USA-fientliga protester rasat i landet. Ilskan har också vänts mot de Nato-ledda Isaf-styrkorna.
För knappt ett år sedan, i april 2011, dödades tio personer under protester vid en militärbas i norra Afghanistan, mot att pastorn Terry Jones i Florida hade hotat bränna Koranen i ett bokbål. (TT)

Mest läst