Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

224525h1024.jpg
Kirurgen Paolo Macchiarini, mitten, får inte fortsätta sin anställning vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Fortsatt förtroende för KI:s rektor

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska institutet (KI) kommer inte att förlängas. Förtroendet är förlorat, enligt KI. Men KI:s rektor behöver inte lämna sin post.

Efter ett extrainsatt styrelsemöte på torsdagskvällen kom beskedet att styrelsen har fortsatt förtroende för Karolinska institutets rektor Anders Hamsten, enligt styrelsens ordförande Lars Leijonborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Leijonborg säger att nu ska en extern granskare tillsättas.

-Sannolikt en hög välmeriterad jurist som får i ansvar att gå igenom allt som har hänt i Macchiarini-ärendet från att han anställdes här 2010 fram till i dag.

Leijonborg säger att han tror att förtroendet för KI på kort sikt kan ha skadats, men att KI snart kan återvinna det.

-Men det kräver att vi skickar signalen om att vi verkligen tar det här på allvar. Om det visar sig att det här är en allvarlig olycka, om Macchiarini aldrig borde ha anställts, är det viktigt att vi får fram det och erkänner att det har skett misstag.

Anders Hamsten har uppmanats att stanna kvar under tiden granskningen pågår.

Kan ha skadat KI

Men när det gäller Paolo Macchiarini låter det annorlunda.

-Dels har vi funnit saker som inte stämmer med hans CV han lämnade in 2010 när han anställdes, dels så har vi misstankar om att den verksamhet han ägnade sig åt i Ryssland kan ha varit förtroendeskadlig för Karolinska institutet. Det är anledningen till det förlorade förtroendet, vilket i sin tur är anledningen till att KI inte förlänger hans förordnande som går ut den 30 november, säger Claes Keisu, pressekreterare Karolinska institutet.

Macchiarini ska använda tiden fram till dess med att avveckla den forskning han bedrivit vid KI. Det är prefekten på den institution kirurgen tillhör som ska se till att detta sker, samt ansvara för att hans forskargrupp avvecklas, skriver KI i ett pressmeddelande.

Kan ej avskeda

TT: Varför får han inte sparken med en gång, varför vänta?

-Vi saknar arbetsrättslig grund för att avskeda Macchiarini. De felaktigheter vi funnit i hans CV kan inte tillmätas den tyngd som gör det möjligt att skilja honom från hans anställning.

Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Sågs som sjukvård

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Mest läst