Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt beredskap efter bombhotet

Bombhotet var riktat mot centrala Göteborg på lördagen. – Den här situationen kan kvarstå i veckor, säger polisen.

Polisen höll i morse viss beredskap efter bombhotet i Göteborg, där två personer sitter anhållna för förberedelse av terrorbrott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En så kallad stab, ledd av kommissarie Nina Heyden, har upprättats och den kommendering som sattes in tidigare i helgen fortsätter. Och den kan fortsätta länge, uppger polisen i Västra Götaland.

-Kommenderingen fortsätter så länge vi anser att den behövs. Den här situationen kan kvarstå i veckor, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, till TT och fortsätter:

-Vi är inte vana vid de här situationerna i Sverige och har ingen historik på detta. Vi har levt i en trygg värld under mycket lång tid. Det är en ny verklighet som vi får vänja oss vid tyvärr.

- Jag kan ju säga generellt att polisen ibland är mera hemlighetsfull än nöden kräver, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT.

Polisens nuvarande tystnad kan bero på flera olika saker, tror Sarnecki.

-Det beror säkert på att de inte vet så mycket. De har diffusa hot som de inte kan konkretisera. -Dessutom är det så att berättar de alldeles för mycket så avslöjar de sina källor, som då själva riskerar att bli utsatta för saker och ting, säger han.

Polisen släppte inga uppgifter om de anhållna, de som frisläpptes och själva bombhotet med hänvisning bland annat till förundersökningssekretess.

Flera butiker i Nordstan i Göteborg har gått igenom rutiner inför en eventuell utrymning av lokalerna på grund av bombhotet. Elgiganten är en av dem.

-Vi har gått igenom rutiner på morgonen och ska även ha lite extra uppsikt över väskor som verkar misstänkta, säger Sandra Appeltoft, säljare på Elgiganten.

Hon berättar att det har cirkulerat poliser och väktare i lokalerna hela helgen.

-Jag känner mig tryggare när de är här. Jag var inte orolig över att gå till jobbet, säger hon.

Även Intersport har haft extra genomgångar av säkerheten. Mikael Lund, vice butikschef, säger att flera oroliga medarbetare har ringt under helgen.

-Några har ringt och undrat om de ska komma till jobbet och om vi ska ha öppet eller inte. Vi har haft samtal med polisen och de säger att vi ska fortsätta som vanligt trots bombhotet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.