Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Fortsätt bygga ut mångfalden inom vården

Möjligheterna till företagande inom vård och omsorg är i allra högsta grad en kvinnofråga. När välfärden nu står inför stora utmaningar och fyra av tio unga helst vill driva företag måste vi fortsätta att öppna vården och omsorgen för privata alternativ, skriver Annika Qarlsson (C) och Cecilia Andersson (C).

Det stundande regionvalet är viktigt för Västra Götaland. Vi har här möjlighet att gå vidare med de reformer inom vården som har gjort att det i dag är lättare att få vård och som har öppnat för en utveckling med mångfald och valfrihet för oss som patienter och vårdtagare.

Det är viktigt att vi vågar gå vidare i denna utveckling. Tack vare exempelvis Vårdvalet har det på kort tid blivit en självklarhet att man har inflytande över den vård och omsorg man är i behov av. Detta, om något, visar hur efterlängtade dessa reformer har varit. Är man inte nöjd med mottagandet på vårdcentralen så kan man byta. Vill man hellre lista sig hos en vårdcentral som ligger nära jobbet än en som ligger nära hemmet så går det bra. Så var det inte tidigare.

I dag har vi också gett alla de kvinnor och män som valt att arbeta med vård och omsorg en möjlighet att inte bara vara hänvisade till en arbetsgivare. En arbetsgivare som ofta har haft svårt att ge utrymme för egna initiativ och idéer. I dag finns möjligheten att förverkliga drömmen om exempelvis en egen vårdcentral där man själv bestämmer hur man ska arbeta med patientbemötandet för att skapa bästa möjliga vård. Så var det inte tidigare.

Kvinnodominerad bransch

Vården och omsorgen är en starkt kvinnodominerad bransch som länge varit i princip stängd för entreprenörskap och företagsamhet. För oss som menar att kvinnor är minst lika kreativa, drivande och entreprenöriella som män har det varit tydligt att motståndet mot att öppna vården och omsorgen för företag också har varit ett hinder för kvinnor att skaffa sig erfarenhet av att driva företag och utvecklas i sin yrkesroll.

Redan nu ser vi effekterna av Lov och andra reformer. Kvinnor står för över 60 procent av nyföretagandet inom vård och omsorg jämfört med endast 33 procent av det totala nyföretagandet. Detta visar att möjligheterna till företagande inom vård och omsorg i allra högsta grad är en kvinnofråga. Det måste vara slut på vänsterns försök att hålla tillbaka kvinnorna och inte försöka stoppa alternativa arbetsgivare till den offentliga arbetsgivaren.

Grumliga motargument

Allt för ofta anförs grumliga motargument som går ut på att det är fel att tjäna pengar på att driva företag inom vården. Detta är en uppfattning som ytterst bygger på ett ideal om att kvinnor som söker sig till vård och omsorg ska göra det av ett kall och utan andra ambitioner. På den, ofta en man, som driver företagen som bygger sjukhus och tillverkar plåster och piller finns inga sådana förväntningar. Ändå får alla betalt med samma skattepengar.

Välfärden i Sverige står inför stora utmaningar, både när det gäller hur vi ska få ekonomin att gå ihop och när det gäller att få människor att vilja arbeta inom exempelvis vård och omsorg.  I dag vill fyra av tio unga helst av allt driva eget företag. Vi har inte råd att tacka nej till dem. Vi behöver unga män och kvinnor med idéer om hur man kan göra saker annorlunda och bättre, med en drivkraft att vara med och bygga nytt. Vi måste våga ge dem möjligheterna och förtroendet att delta i formandet av vår välfärd.

Annika Qarlsson (C)

riksdagsledamot förbundsordförande Centerkvinnorna, Processledare Centerpartiets Förnyelsearbete för Jämställdhet

Cecilia Andersson (C)

gruppledare för hälso-och sjukvårdsfrågorna i Västra Götalandsregionen

Mest läst