Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Forskarna synar gamla kungaben

Kungen Erik den heliges kvarlevor har legat i Uppsala domkyrka i århundraden. Nu har relikerna plockats fram ur sitt skrin, för att forskarna ska lära sig mer om bland annat benskörhet.

Skrinet öppnas ytterst sällan. Det rådde därför en andäktig tystnad i domkyrkan när locket till det sammetsklädda innerskrinet lyftes av, och det kungliga kraniet – mycket välbevarat – och kronan av förgylld koppar visades upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en mycket ovanlig och märklig känsla. Det är fantastiskt att få vara med, sade domkyrkokaplan Lars Åstrand som tillsammans med professor Sabine Sten lyfte upp relikerna.

Hon leder ett helt lag av forskare som nu ska skärskåda de gamla kungabenen. Med medeltida skelettdelar kan forskarna kartlägga hur benskörhet, osteoporos, utvecklats fram till nutid. Forskarna vill också kartlägga Eriks matvanor.

– Man borrar ett litet hål i benet, tar vara på lite pulver och ser vad Erik åt de sista tio levnadsåren – om det var mer kött eller marin kost, förklarar Sabine Sten.

Kungakronan – Sveriges äldsta – kommer inte att läggas tillbaka i skrinet på ett tag. Den ska konserveras och visas upp för allmänheten i en utställning i sommar och i höst.

Fakta: Erik den helige

Erik den helige var svensk kung några år på 1150-talet. Hans maktbas var Uppland, men han kan ha haft sin hemvist i Västergötland.

Lite är känt om hans liv. Det berättas att han byggde många kyrkor och införde kristendomen i Finland.

Enligt traditionen dog Erik den helige i Uppsala 1160. Han ska ha dödats i strid av den danske tronkrävaren Magnus Henriksson.

Ganska snart efter sin död kom han att betraktas som helgon. Människor bad vid hans grav och berättade att de blivit friska.

Hans reliker har förvarats i Uppsala under alla sekler, först i Gamla Uppsala domkyrka och från 1270-talet i den nuvarande domkyrkan.

Källor: NE, domkyrkokaplan Lars Åstrand

Bild - 2
Bild - 3
Bild - 4
Mest läst