Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Barn leker

Forskare varnar för kemiska cocktails

Kemiska ämnen kan vara farliga var för sig. Tillsammans blir de etter värre. Forskare varnar nu för "cocktaileffekten".

Kombinerade effekter av olika kemikalier utgör en risk både för människa och miljö. Aldrig tidigare har antalet kemikalier i vår omgivning varit lika stort som nu.

Ingen kommer undan, det börjar redan med modersmjölken. Sedan forstätter det med kläder, leksaker, mat. En modern 2-åring har spår av cirka 200 främmande kemikalier i blodet. Där finns spår av ämnen som ingår i plast, i växtbekämpningsmedel, i möbler, i tvättmedel, i läkemedel osv.

Fram tills nu har varje kemiskt ämne riskbedömts för sig. Något som kanske var relevant förr men som nu är helt otillräckligt. Förr var belastningen för varje enskilt ämne ofta större, men lagregleringar har minskat på det trycket. Däremot utsätts människa och miljö för fler kemikalier i lägre koncentrationer idag.

På uppdrag av EU har en svensk-engelsk forskargrupp kartlagt den aktuella situationen. Deras slutsats är helt klar - blandningen av olika kemikalier, cocktailen, har större effekt och är farligare än den enskilda kemikalien.

Eftersom antalet cocktails i det närmaste är oändligt går det inte att utvärdera varje tänkbar situation. Istället har forskarna, med bland andra Thomas Backhaus vid institutionen för växt- och miljövetenskaper vid Göteborgs Universitet, föreslagit att man skall ta fram nya modeller som gör det möjligt att bedöma risken

- Man kan t.ex. utgå från ett hushåll, eller ett lantbruk eller en arbetsplats och titta på vardagen där för att få fram den kemiska mixen, säger Thomas Backhaus.

Mest läst