Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
247762h1024.jpg
Alkoholens påstått hälsobringande effekter bygger på dålig vetenskap, visar en granskning.

Forskare: Alkohol är inte nyttigt - trots allt

Ett glas vin till maten är bara nyttigt - eller? På sistone har ett flertal studier visat att alkohol i måttliga mängder inte är skadligt. Tvärtom. Men den bakomliggande vetenskapen svajar betänkligt, visar en granskning.

"Lite vin är bra för hjärtat" eller "Personer som dricker måttligt lever längre än de som inte dricker alls".

Under senare år har antalet studier som visar på positiva effekter av alkohol i måttliga mängder duggat tätt.

Följaktligen lever många svenskar i villfarelsen att ett glas vin eller en drink då och då bara är bra, rent av hälsosamt.

Dålig hälsa

Men nu har kanadensiska forskare synat 87 av dessa studier närmare i sömmarna och det visar sig att den bakomliggande vetenskapen inte håller måttet.

Inte sällan bygger studierna på att medellivslängden bland personer som dricker måttligt jämförts med medellivslängden bland personer som inte dricker alls. Men i så fall uppstår ett problem, skriver forskarna i Journal of Studies on Alcohol and Drugs, eftersom många av de som inte dricker alls oftast gör det av någon anledning. Inte sällan dålig hälsa.

"Den fundamentala frågan är vilka du jämför måttlighetsdrickarna med", säger Tim Stockwell, en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

Var skeptisk

När han och hans kollegor tog hänsyn till detta faktum försvann den positiva effekten av alkohol. I 13 av de 87 studierna fanns inte denna felkälla, men dessa studier visade inte heller på någon positiv effekt av alkohol.

De som lever längst, visar det sig, är de som dricker alkohol "mycket sällan", det vill säga nästan inte alls. Men det beror antagligen inte på alkoholen utan något helt annat, konstaterar forskarna.

"Den allmänna åsikten är att alkohol är bra, det är vad som rapporteras hela tiden. Men det finns många skäl att vara skeptisk", fortsätter Stockwell.

Mest läst