Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Löfven
Hemtama. Stefan Löfven och Ann-Sofie Hermansson fick en guidad tur runt bilfabriken i Torslanda.

Fordonsflottan visar vägen till hållbarhet

Sverige ska ha en fossilfri fordonsflotta år 2030. Johan Rockström tror att det målet ger ringar på vattnet även när det gäller annan konsumtion.

– Vilken bil, säger Stefan Löfven när han kliver ut från förarsätet på Håkan Samuelssons laddhybrid XC90. Statministern lyser i kapp med solen inför rundturen på bilfabriken tillsammans med Volvo Cars vd och Ann-Sofie Hermansson, ny gruppledare för S i Göteborg.

Under besöket i Göteborg hann Löfven också med förra S-ledaren Anneli Hulthéns avtackning och ett tal på invigningen av ett nordiskt toppnätverk för att uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, vill se nätverket Sustainable Development Solutions Network, SDSN, som mer än en diskussionsklubb.

– Jag ser det som en kraftsamling för att påskynda arbetet med en övergång till ett hållbart samhälle. Jag hoppas på konkreta partnerskap för att uppnå de mål det politiska ledarskapet i världen har kommit överens om.

Sverige ligger bra till när det gäller de flesta av de 17 målen för hållbar utveckling som FN fattade beslut om förra året och som länderna förbundit sig att försöka uppnå senaste 2030.

– Vi har en frontposition när det gäller att nå målen. Men det är fortfarande långt kvar, säger Johan Rockström

Han vill se fler insatser, framför allt när det gäller regeringens mål om fossilfri fordonsflotta om 14 år.

– Transportsektorn är ett otroligt spännande område. Lyckas vi där kommer det att leda till så många beteendeförändringar.

Johan Rockström menar att transportssektorn kan fungera som en isbrytare för nya livsval.

– Väljer man elbil eller delar bil kommer man inte att acceptera palmolja i maten eller hus som läcker energi eller byggs av enbart cement.

Bland FN:s 17 mål finns många som handlar om sociala frågor. Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka var också på SDNS-konferensen. Hon ser Sidas roll som pådrivare när det gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Vi har förmågan att genomsyra agendan med mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Andra säger att om Sverige skulle försvinna som en viktig aktör inom bistånd skulle det märkas tydligast på jämställdhetsområdet.

Både Johan Rockström och Charlotte Petri Gornitzka ser näringslivet som nyckelspelare för en mer hållbar värld.

– Jag ser ett oerhört stort och genuint intresse som har växt nästan exponentiellt de senaste fem, sex åren. I dag är hållbarhet en vd-fråga och en framgångsfråga. Den drivs väldigt mycket av pengar, säger Johan Rockström.

På Volvofabriken har statsministern med entourage nått fram till ett lugnare hörn, med kaffe och en sprillans ny Volvo som ännu inte är ute på vägarna.

Vad ska regeringen göra mer för att uppnå en fossilfri fordonsflotta?

– Vi kommer att behöva göra mer på bränslesidan. Reglerna är så konstiga nu. När vi vill höja kostnaderna för bensin då säger EU att vi också måste höja priset på biobränsle vilket är helt bakvänt, säger Stefan Löfven.

Han nämner supermiljöbilspremien som regeringen har lagt 226 miljoner kronor på i budgeten och ett bonus malus system där den som släpper ut mer betalar mer.

Stefan Löfven tycker att Sverige och företag som Volvo ligger långt framme när det gäller omställningen till mer hållbarhet.

– Det är en konkurrensfördel för oss.

Håkan Samuelsson talar sig varm för laddhybrider som kombinerar el och konventionella bränslen. 2019 kommer Volvos första bil som enbart drivs med el.

Mest läst