Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Folkomröstning om trängselskatt splittrar kranskommuner

  Kranskommunerna är splittrade i frågan om en folkomröstning om trängselskatter. Det visar GP:s rundringning bland elva kommuner.
  Resultatet kan bli att folkomröstningar kan hållas i vissa kommuner i göteborgsregionen men inte i andra. En sak är alla tillfrågade kommuner överens om: Frågan om trängselskatter skall avgöras i regionen och inte komma som något påbud uppifrån, alltså från staten.
  Debatten om trängselskatter blossade - lite överraskande - upp i regionfullmäktige i Västra Götaland i veckan när en interpellation av vänsterns Sören Kviberg gav en mer än timslång debatt. Kommunalrådet Henrik Ripa (m) från Lerum tände debatten på allvar när han förklarade att lerumsborna bör vara med och folkomrösta eftersom det är de och andra innevånare i kranskommuner som skall betala eventuella avgifter.
  GP ringde runt till kommunalråd i elva kranskommuner. Flera av kommunerna kommer inom kort att aktualisera frågan.
  Kommunalrådet Miguel Odhner (s) i Kungälv:
  - Vi är en en region med en omfattande pendling och våra innevånare måste givetvis få vara med och säga sin mening. Vi skall träffa Göran Johansson inom kort och dessutom diskutera frågan i samband med fullmäktige i slutet av februari.
  Kollegan Bo Pettersson (s) i Stenungsund menar att kranskommunerna bör vara med om en folkomröstning skall hållas:
  - Det här berör oss alla och vi måste också ta upp frågan. Jag menar däremot att det praktiskt är helt omöjligt att ha en folkomröstning i samband med valet i höst. Det är för kort tid dit. Tidigast 2007 kan en sådan hållas.
  Kommunalrådet Inga-Lill Andersson (s) i Ale räknar också med att diskutera frågan i partiet inom kort:
  - Vi kommer att ta upp den redan vid nästa möte. Detta är också en infrastrukturfråga och vi måste ha en gemensam hållning i regionen. En bra kollektivtrafik behövs och utbyggnaden av Västlänken är viktig. Aleborna har samma intresse som göteborgarna av trängselskattefrågan.
  Lars Kjellgren (s), kommunalråd, i Partille menar att man bör hantera frågan inom Göteborgsregionens Kommunalförbund (GR):
  - Vi bör avvakta och diskutera saken där i lugn och ro och hitta en gemensam ståndpunkt. Vi har ett bra samarbete i regionen och kan säkert hitta en samlad lösning även om varje kommun måste fatta sitt eget beslut just i frågan om folkomröstning. Det finns också många praktiska frågor att debattera.
  Kommunalrådet Bengt Odlöw (s) i Mölndal anser inte att frågan är aktuell där:
  - Den har aktualiserats i Göteborg men vi ser den inte som aktuell hos oss.
  Åke Eliasson (s) kommunalråd i Kungsbacka tycker att det finns viktigare frågor att syssla med:
  - Jag tror inte på idén om trängselskatter överhuvudtaget och vi har andra trafikfrågor vi måste lösa istället. GR är rätt forum för diskussionerna.
  - Om Göteborg satsar på detta måste vi också vara med, menar folkpartiets Bengt Eliasson i Kungsbacka.
  Arne Lernhag (m), kommunalråd i Öckerö, är kritisk mot vänstermajoritetens agerande i Göteborg.
  - Trängselskatter i Göteborg är definitivt en fråga för oss som bor i kranskommunerna, säger han. Väldigt många öckeröbor pendlar till Göteborg. Blir det folkomröstning i Göteborg blir det sannolikt folkomröstning även i Öckerö. Men egentligen är det GR som borde hantera frågan.
  Elver Jonsson (fp), kommunalråd i Alingsås, är lika kritisk mot agerandet i Göteborg.
  - Kör man fast i en stor och viktig fråga kan man folkomrösta men trängselskatter har vi ju nyss börjat diskutera, det är fel att tillgripa omröstning.
  - Dessutom är det redan väldigt dyrt att köra bil, i stället för trängselskatt borde vi förbättra kollektivtrafiken. Vi vill se en ordentlig utbyggnad av Västra stambanan och fler pendeltåg.
  Flera av kommunalråden betonar att om en folkomröstning skall ske måste frågorna vara tydliga och man måste bestämma sig för var gränserna sätts:
  - Sätter man en gräns vid Kallebäcks lider mot oss? frågar sig kommunalrådet Göran Hildén (fp ) Härryda som också undrar hur man gör med genomfartstrafiken på E 6 och trängselavgifter.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.