Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Erik Ståhlberg och Iwar Wiklander.

Folkans fortsättning på Festen

Tio år efter Festen är det dags för Begravelsen. I vår sätter Folkteatern upp den fristående fortsättningen på Thomas Vinterbergs familjedrama.

Många såg pjäsen Festen på Folkteatern 2003 och ännu fler har sett den danska långfilmen Festen, om när Christian ställer sig upp på Helges 60-årskalas och håller ett tal som avslöjar pappans sexuella övergrepp på sina barn.

När Folkteatern på onsdagen presenterade sitt vårprogram spelade Iwar Wiklander och Erik Ståhlberg upp en kort scen från Festen.

- Skål för mannen som dödade min syster! Skål för en mördare! ropar Christian (Erik Ståhlberg) triumferande.

Han får sin hämnd på pappan och filmens slut har en ljus ton. Men historien slutar inte där. Thomas Vinterberg har skrivit uppföljaren Begravelsen, en pjäs som sattes upp i Wien för ett och ett halvt år sedan. I vår blir det skandinavisk premiär på Folkteatern.

Det har gått tio år och familjen samlas för att begrava Helge. Trots uppgörelsen ett decennium tidigare har sonen Christian inte läkt, tvärtom.

- Han, som är hjälten i Festen, har tyvärr ärvt pappans benägenhet och gått från att vara offret till att bli förövaren, säger regissören Vibeke Bjelke.

Festen är inspirerad av en radiointervju med en man som berättade att han avslöjat sin fars övergrepp på en familjemiddag. Efteråt kröp det fram att den historien troligen inte stämde.

I verkligheten hade mannen inte orkat ställa sig upp och hålla ett sådant tal. Därför blev uppföljaren Begravelsen betydligt mörkare – och därmed mer realistisk, menar Vibeke Bjelke.

- Vinterberg ville fortsätta historien närmre så som det är i verkliga livet. Där är slutet inte så lyckligt som i Festen, säger hon.

Både Erik Ståhlberg, Iwar Wiklander och Lena Birgitta Nilsson spelar samma rollfigurer som för nästan tio år sedan. Detta trots att Wiklanders Helge är död i uppföljaren.

- Han finns kvar ändå. Han sitter i husets väggar, säger Vibeke Bjelke.

Begravelsen har premiär på Röda Scenen 9 februari och spelas till och med april.

Vinter avJon Fosse. Regi: Sofia Jupiter. Med: Jonas Sjöqvist och Karin Bergquist. Premiär 24 februari på Vita Scenen.

Vargtimma av Peter Svenzon. Den populära barnföreställningen förlängs och får nypremiär 7 mars på Vita Scenen.

Expectations, av Kristina Brändén Whitaker. Gästspel av teatergruppen GEST, premiär 18 april på Vita Scenen.

Mest läst