Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Folk

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Vegetariskt

Vegetariskt

Folk

Folkteatern, Olof Palmes Plats 031-133533

Öppet: fre–lör 17–03 sön–tor 17–01

Folkgbg.se

Göteborg har berikats med en vegetarisk satsning, som bokningsmässigt startat som en succé. Vi möts av besvikna gäster, som inte får bord i matsalen i Folkteaterns livliga entré. Efter en stunds letande efter bordsnumret visas vi till våra platser och hänger ytterkläderna på stolarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vår servitris vägleder oss vänligt bland drinklistans alternativ. Champagne på glas finns inte på listan, men det visar sig finnas en öppnad flaska och ett välfyllt och välkylt glas naturchampagne (100 kr) ställs snabbt på bordet tillsammans med en förklaring på skillnaden mot vanlig champagne. Kanske är vi för ovana, men en bismak anas i drycken, som klassisk champagne inte brukar ha. Drinken Edwall (whiskey sour med kanel, 96 kr) är fräscht syrlig och kryddan antyds i doft och smak utan att dominera.

Ljummet krispigt och fluffigt bröd med smetana och olivolja serveras samtidigt som vi tränger in i de olika menyernas värld. Med hjälp från servitrisen väljer vi varsin mellanstor avsmakningsmeny (255 kr per person). Hon lovar att de sju smårätterna ska komma i ett jämt flöde till vårt trendigt kopparfärgade bord. Ett löfte som hålls, trots en fullsatt restaurang.

Vi väntar förväntansfullt på den första anrättningen - tomatostron. Det visar sig vara endast ett litet salladsblad med innanmätet från en tomat. Vi gissar att det ska likna ostronets konsistens, men vi är inte imponerade.

I väntan på nästa tallrik ber vi om hjälp med att välja rätt naturvin. Vinerna på glas är olika varje dag och när det första röda förslaget känns för tunt kommer servitrisen direkt med ett fylligare franskt alternativ. En frisk och fruktig sauvignon blanc från Loire (85 kr) serveras vältempererad, men återigen finns där en ovan smak, som vi inte uppskattar.

I de kommande sex rätterna tar köket revansch. Grönsakerna är genomgående tillredda al dente, vackert upplagda och serveras med passande tillbehör. En av kvällens höjdpunkter är svamppolenta med bakat ägg i mitten. Polentans krämighet i kombination med de övriga ingredienserna passar fint tillsammans. Gott också med en varm rätt.

En annan favorit är bakad rotselleri, som är otroligt smakrik – tack vare, som vi uppfattar det, att den tillagats länge. Gemsalladen därtill smakar tyvärr inte alls lika mycket. Bönälskaren i sällskapet uppskattar också vaxbönorna med getost och mynta. Det smulade rågbrödet på toppen doftar ljuvligt!

Genomgående för våra sju rätter är att de alla hade vunnit på en djärvare smaksättning. Kanske behöver det nya köket den intrimningen eller också är detta ett medvetet val?

I vår avsmakningsmeny ingår det inte någon dessert, vilket vi väljer till. Kvittenkokta äpplen med kolagrädde (85 kr) blir en fin avslutning på ena sidan bordet. På andra sidan blir det en helt ordinär chokladtryffel (35 kr).

Vi är nu behagligt mätta, utan den tyngd i magen som stora kötträtter kan ge. Och vår servitris har fyllt på våra kunskaper om naturviner, som förutspås bli nästa vintrend efter en tid med fokus på ekologiska viner. Naturvinerna får en annan smak än vanliga viner eftersom de är helt omodifierade och tillverkas utan tillsatser. Kanske är det vi som behöver vänja oss, men kvällens båda vita viner smakar annorlunda på ett sätt som inte vi uppskattar.

Folk är ett välkommet tillskott på den göteborgska krogkartan för alla som uppskattar det gröna köket och en avslappnad miljö. För köttälskaren i sällskapet var det absolut värt att "kasta förtöjningarna" och testa något nytt.

Allra bäst: Satsning på vegetariskt med många smårätter att testa.

Kan bli bättre: Våga smaksätt mer!

Mat 16/20

Service 4/5

Totalt 20

Maten: Vegetariska smårätter med tre olika storlekar på avsmakningsmenyer, som underlättar för den som inte vill välja själv.

Drycken: Franska naturviner med ett stort utbud på flaska och beroende på dagens utbud, olika alternativ på glas.

Prisnivå: 3

Vegetariskt: Ja, enbart!

Stämning: Trendigt, avslappnat och ungdomligt. En skön känsla av att vara mitt i händelsernas centrum tack vare panoramafönster mot Järntorget och placeringen mitt i teaterns entré.

Tillgänglighet: Inga trappor in från Järntorget. Handikapptoalett i teaterns entréplan.

Ljudnivå: Bakgrundsmusik på låg nivå. Trevligt gästsorl.

Uteätarnas nota för två: 996 kronor (en drink, ett glas champagne, två avsmakningsmenyer med sju smårätter, två glas vin och två desserter).

Mest läst