Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
443366.jpg

"Folk är väldigt oroliga"

GP:s reportageteam Karl-Johan Bondeson och Stefan Berg är på plats i Tokyo.

Karl Johan, vad oroar japanerna mest för närvarande, alltså måndag kväll lokal tid, åtta timmar före vår tid?

- Det har uppstått ett lite märkligt läge där Japan just har gått igenom en rekordsvår jordbävning följt av en otrolig allvarlig tsunami som kanske har dödat tiotusentals människor. Ändå är det kärnkraftsläget som är mest uppmärksammat och som gör folk väldigt oroliga. Det tar över rädslan för jordbävningen bland dem som inte lever mitt i de hårdast drabbade områdena.

Enligt uppgifter från japanska myndigheter handlar det så här långt inte om några riktigt stora radioaktiva utsläpp. Kan man lita på myndigheternas uppgifter?

- Nej, många är nog skeptiska till det de får höra. I sådana här sammanhang finns alltid en tendens att tona ned från officiellt håll. Om det de säger är sant är väldigt svårt för mig att avgöra. Samtidigt är budskapen dubbla. Å ena sidan säger man att det inte är någon fara, å den andra evakuerar man folk inom två mils radie från kärnkraftverket.

Ni rapporterade om tomma hyllor i affärer i Tokyo i helgen. Hur är försörjningsläget beträffande livsmedel på huvudön?

- I de nordliga drabbade delarna kommer rapporter om brist på vatten och mat, vilket naturligtvis inte är särskilt förvånande. I Tokyo är det fortfarande problem att få fram färskvaror och många hyllor gapar tomma. Något som också saknas är ficklampsbatterier. Det är också problem med tågtrafiken inne i Tokyo i dag. Många tåg är inställda så det är inte gnisselfritt, ens i Tokyo.

Hur är det att arbeta som journalist i Japan?

- Det japanska samhället är väldigt annorlunda vårt eget. Om man ska tala med människor måste man närma sig dem med en oerhörd respekt och artighet. Det är inte alltid journalisters bästa gren.

442521.jpg
Mest läst