Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
En sovinriktad miljö.

Fokus på sovrummet

Arkitekten Johan Engström tar oss med på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. I dag är sovrummet i fokus.

Vad är den senaste trenden för sovrummet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tror att senaste trenden är att göra en väldigt sovinriktad miljö. Inga prylar, datorer och så vidare. Sovplatsen är helt och hållet prioriterad. Man kanske ställer sängen mitt på golvet, fritt från väggen om man får plats.

Vi är mer hälsomedvetna och därför värderas sömnen högre.

Vilken är sovrummets klassiska färg?

– Får jag säga vitt? Men det är ett ganska sent påfund eftersom vitt traditionellt varit ganska svårt att hålla rent. Ska man prata klassiskt över tid är det pastellerna som är de klassiska sovrumsfärgerna.

Man säger att ljusgrönt är den färg som lugnar oss allra mest. Titta i ubåten nere vid operan. De ljusgröna väggarna gör att den inte upplevs lika klaustrofobisk.

Hur kan man enkelt förnya ett sovrum?

– Köp ett fint överkast och en schysst golvlampa! Jobbar du med textiler kan du förändra mycket, enkelt - matta, lampskärm, överkast.

Vilken typ av ljus fungerar bäst i ett sovrum?

– Bra sänglampor är viktigast. Möjligen kan man ha en försiktig indirekt belysning med dimmer, för att kunna skapa stämning utan att släcka helt.

Vilken är den viktigaste inredningsdetaljen i ett sovrum?

– Måste vara sängen. Men om vi ska dela upp det, säger jag att madrassen är viktigast. I dag är det hippt med stora sänggavlar i mörkt trä och jordfärgade textilier, men jag säger att det är viktigare hur man ligger än hur det ser ut. Om det fungerar så tycker man i slutändan om det!

Vad är det vanligaste konstmotivet i ett sovrum?

– Sagomotiv, fantasimotiv, moln, dimmor och skyar - en drömvärld. Sovrum är ganska sparsamt utsmyckade. Kanske har man de nära och kära på foton. Sovrummet är ett tempel för det privata.

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen hamnar sovrummet?

–Tredje plats.

Vad är den värsta grejen du har sett i ett sovrum?

– Det var en tragisk lösning. En kille hade en stuga åt landet till. I det största rummet fanns en enorm tv och en enorm skinnsoffa. I det näststörsta rummet stod en gigantisk vattensäng. Mellan de två rummen fanns en hall. I änden på den hade man snickrat upp tre lådor i ohyvlat virke. Det var sovrummet för hans barn - som kom varannan vecka.

Vilket är det mest ovanliga lösningen i ett sovrum som du har sett?

– Jag har sett mycket... men jo, det var en kompis som gjorde sin tvårummare till en trerummare. Hon delade sitt sovrum i två delar. Barnen fick den yttre delen med fönster. Själv skapade hon sig en sympatisk sovalkov genom att göra en vägg med fönster upptill, vilket gav ett bra överljus.

johanE1.jpg

Yrke: Arkitekt - MSA
Utbildning: Chalmers Arkitekt
Bor: Hyreslägenhet i Stampen.
Tre ord om din egen bostad: Opretentiös, praktisk, trivsam.

 

Under åtta tisdagar har vi på Bostadssajten gjort en genomgång av rummen i våra hem.

Mest läst