Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Fokus på skolfrågor

Nu får det vara nog med dåliga skolresultat, stora barngrupper och ofräscha lokaler. Allianspartierna i Göteborg vill fokusera på skola och förskola.

- Misskötseln av förskolan och skolan har varit fullkomligt förödande. Det värsta är att våra barn lämnar skolan utan glädje och kunskap, säger Moderaternas gruppledare Jan Hallberg.

Under tisdagen presenterade han tillsammans med kollegerna i Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet alliansens budgetförslag. Även om det inte finns ett gemensamt förslag ännu, utan varje parti lyfter fram sin egen budget, ligger allt fokus på laget.

- Vi har en gemensam syn på hur Göteborg ska utvecklas och vi kan förhandla om en gemensam budget ganska snabbt om vi vinner valet, säger Jan Hallberg.

Helt klart är att satsningar på förskola och skola är en sådan gemensam fråga. Moderaterna vill satsa på 140 miljoner kronor på att höja kvaliteten i skolan och fräscha upp sunkiga lokaler. Dagisköerna ska bort och fler omsorgsformer ska erbjudas.

Folkpartiet är inne på samma linje och vill satsa 200 miljoner kronor på mindre barngrupper.

- Vi har de största barngrupperna på länge. Det vet man själv hur det känns att ha barnkalas hemma i några timmar. Man blir ganska trött. Tänk då att personalen har det så här hela tiden, säger gruppledaren Helene Odenjung (FP).

Folkpartiet vill också att barn till föräldralediga och arbetslösa får barnsomsorg upp till 30 timmar i veckan. I dag varierar det mellan 15 och 25 timmar beroende vilken förskoleform barnen går i.

Kristdemokraternas hjärtefråga är barns hälsa och man vill satsa 20 miljoner kronor på fler skolsköterskor, kuratorer och psykologer i skolan. Även Centerpartiet lyfter fram att öka elevvårdspersonalen i skolan.

Alliansen är enig om att införa eget val i Göteborg. Det betyder att alla stadsdelar får lika mycket pengar för förskola, skola och hemtjänst. Idag finns en resursfördelningsmodell där utsatta stadsdelar får mer pengar.

Läs mer om alliansens budgetförslag i morgondagens pappers-GP.

Moderaterna:

Samverka med polisen och minska brottsligheten. Lika välstädat i ytterområdena som i centrum (58 miljoner kronor).

Praktikplatser för unga och moderna fritidsgårdar/mötesplatser (35 miljoner kronor).

Folkpartiet:

Parboendegaranti för gamla och äldreombudsman införs (30 miljoner kronor).

Satsning på jobb och integration med lärlingsjobb och praktikplatser (100 miljoner kronor).

Kristdemokraterna:

Värdighetsgaranti för äldre och bättre mat för de gamla (30 miljoner kronor).

Specialsatsning på it i skolan (30 miljoner kronor).

Centerpartiet:

Införa en företagslots som hjälper den som vill starta eget igenom den kommunala byråkratin.

Studentrabatt inom kollektivtrafiken.

Mest läst