Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Fokus på köket

Arkitekten Johan Engström tar oss med på en spaning bland nya trender och klassisk inredning. Den här veckan är köket i fokus.

Vad är den senaste trenden för köket?

- Tydligast är att vi börjar gå mot mörka inredningar igen. Nu finns det svarta luckor även på Ikea och Marbodal. Tv-köket har påverkat oss sedan ett tag tillbaka. Vi kan numera välja att laga mat ut mot rummet och vi fyller dessutom våra kök med allt mer proffsutrustning. Det är ett råare industristuk. Det läbbiga Shabby chic har blivit ett professionellt besläktat industrial chic.

- Ytterligare en trend är att kök numera får lov att vara kök igen. Förut gällde öppna planlösningar där kök gick över i vardagsrum och matrum. I dag väljer vi att stänga köken igen. I dag ska de vara effektiva och handla om god matlagning.

Vilken är kökets klassiska färg?

- Jag skulle säga HSB-grå, ljusgrå. Jag kan inte tänka någon annan färg. Det finns i allt från Carreramarmor, till pärlgrå målade snickerier och Perstorpsplattor. De första vitvarorna var grå emalj!

Hur kan man enkelt förnya ett kök?

- Ge dig på en naken vägg och måla den! Möjligtvis kan man lämna in och låta sprutlackera luckorna, sen kan man måla stommarna själva om man är lite försiktig.

Vilken typ av ljus fungerar bäst i ett kök?

- Det är hemskt att säga, men det är lysrör i tak och under skåp. Lysrörsljus är ett effektivt ljus. De lysrör man möter i vardagen är de okänsliga och icke dimbara, men det finns många bra armaturer med lysrör som ljuskälla. En lång linje, med dimbart ljus, vem kan säga nej till det?

- Sedan kan man ha trivselbelysning vid matplatsen. Gärna dimmer, att använda tillsammans med tända ljus.

Vilken är den viktigaste inredningsdetaljen i ett kök?

- Skärbrädan är den viktigaste. Ju tyngre desto bättre. Plus en rostfri bänk, från vägg till vägg. Folk vill gärna ha natursten, för att det är snyggt. Den är bra också om man har stenen vid ett fönster som man kan öppna om natten så att den blir kall. Då är den perfekt för dem som ska kavla smördeg på morgonen.

Annars ser Johan Engström inte så många fördelar.

- Glas krossas lätt, vinspill fastnar och det är dyrt och onödigt. Rostfritt är dessutom antibakteriellt.

Vad är det vanligaste konstmotivet i ett kök?

- Bilder på mat. I Göteborg är det dessutom hemskt mycket marina motiv. Vannsinnigt mycket. Och mycket blått i inredningen. I köket är det extra mycket.

Om man ska rangordna olika rum, var ungefär i ordningen hamnar köket?

- Köket är nog det viktigaste rummet. Hela hemmatiden tillbringar du där. Särskilt om man har små barn som jag. Ja, jag skulle vilja säga att det är nummer ett.

Vad är den värsta grejen du har sett i ett kök?

- Jag har sett mycket knasigt... jo, det var någon som hade satt upp en duschkabin i köket. Det var en tydligt utilitaristisk lösning, ingen trivsel alls. Orsaken var trångboddhet, så det är nästan elakt att hänga ut dem - men vissa saker ska man bara inte kombinera. Jag hade själv en säng i köket när jag var trångbodd...

Vilket är det mest ovanliga köket du har sett?

- Det är ett köksförslag vi själva tog fram. På grund av utrymmesbrist skulle en långsmal hall bli kök. Där fanns inte plats för de vanliga 60 cm djupa köksbänkarna med skåp under. Istället satte vi väggskåp - som vanligtvis hänger över arbetsbänkarna - undertill. Djupet blev då 40 cm. Sen satte vi in två småhällar jämte varandra så att det blev fyra plattor på rad. Diskhoarna vände vi och satte på längden.

- Jag vet inte om köket någonsin byggdes...

johanE1.jpg

Yrke: Arkitekt - MSA
Utbildning: Chalmers Arkitekt
Bor: Hyreslägenhet i Stampen.
Tre ord om din egen bostad: Opretentiös, praktisk, trivsam.

 

Under åtta tisdagar har vi på Bostadssajten gjort en genomgång av rummen i våra hem.

Mest läst